ALIŞVERİŞ SEPETİNİZ TANSİYONUNUZU YÜKSELTMESİN
Anadolu Sağlık Merkezi’nin stratejik iş birliği içerisinde olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, alışveriş sepetinin tansiyonunu yükseltmeyen ve kalp için iyi yağları içeren besinlerle doldurmanın kolay yollarını açıkladı. Kalp sağlığı için buzdolabının kalp dostu gıdalarla doldurulması gerektiğini söyleyen Joshua Nachman “Meyve, sebze, balık veya tavuk başlamak için ilk akla gelenler; ancak market rafları arasında ilerlerken iş daha karmaşık bir boyut kazanıyor” diyerek kalp dostu alışveriş listesi önerdi.
Kalp dostu gıdalar seçerken içinizin rahat etmesi için, Johns Hopkins Üniversitesi'nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman bir alışveriş listesi hazırladı. Nachman, “Esas olan neleri yiyebileceğinizi düşünmektir. Bu bakış açısıyla ilerlemek sizi başarıya götürecektir” dedi. İşte Nachman’dan haftalık alışverişlerinizi, kalp dostu yiyeceklerle dolu bir serüvene çevirecek önemli ipuçları…
Tansiyonunuzu dengede tutan gıdalar
Tansiyonu düşürme çabalarının önündeki engellerden birinin de tuz tüketimi olduğunu vurgulayan Johns Hopkins Üniversitesi’nden Beslenme Uzmanı Joshua Nachman, tansiyonu doğal yollarla düşüren, dengede tutan besinlere dikkat çekiyor ve içinde kalbi koruyan antioksidanlar, vitaminler ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunan gıdaların tercih edilmesini öneriyor:
Kinoa (Bu çok amaçlı tahılı pirinç gibi tüketin)
Brokoli
Karalahana
Kuru fasulye
Lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdalar (Sağlığınız için konserveleri değil dondurulmuş ürünleri tercih edin)
Ham kakao çekirdeği (Tek başına yiyebilir, yoğurt ya da çaya ekleyebilirsiniz)
Kabak çekirdeği
Pisi balığı
İpucu: Tuzun lezzetinden vazgeçemiyorsanız iyotlu ve renkli deniz tuzuna yönelin. Bu, içinde besin maddesi bulunduğunu gösterir.
İyi yağlar
Yağlar son zamanlarda kötü bir şöhretle anılsa da bazı iyi yağlar kalp dostu bir yaşam stilinde hayati öneme sahiptir. Bu doymamış yağlar (Tekli doymamış ve çoklu doymamış), kandaki kötü LDL kolesterol miktarını azaltarak kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Nachman’a göre aşağıdaki "iyi yağlar" mutfakların demirbaşı olmalı:
Kabuklu yemişler ve tohumlar
Zeytinyağı (Mümkünse en yüksek kalite olan filtrelenmemiş, saf sızma, soğuk baskı, rafine edilmemiş zeytinyağı)
Avokado
Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar
Hafıza sorunlarınız için ne zaman endişelenmelisiniz?
Herkesin hafızası zaman zaman sorun çıkarabilir (Anahtarlarım nerede?). Bazı hafıza sorunları, dikkatsizlik veya aşırı yoğun bir gün geçirmek gibi normal ve geçici nedenlere bağlanabilir. Asıl endişelendirici durum, sürekli yaşanan hafıza sorunlarıdır. Bu nedenle hafıza kaybı ihtimalini en aza indirmek için elinizden geleni yapmakta fayda var. Johns Hopkins Üniversitesi Nöroloji Uzmanı Dr. Barry Gordon, “Hafıza, beyin fonksiyonlarının sadece ufak bir bölümünü kapsar; beyin sağlığınızı korumak için pek çok şey yapabilirsiniz” diyor.
Hafıza ve egzersiz
Johns Hopkins Üniversitesi Nörobilim Departmanı Direktörü Dr. Rick Huganir, “Hafıza için en faydalı şey egzersizdir” diyor. Araştırmacılar bunun nasıl olduğunu tam olarak bilmese de, egzersiz ile beyne giden kan akışının artmasının, hafızayı oluşturan hücreler arasındaki bağları güçlendirdiği fikrinde yoğunlaşıyorlar. Diğer bir açıklama ise, egzersizin bu bağlantıları uyaran büyüme faktörleri gibi maddelerin beyinde salgılanmasını tetiklemesi şeklinde.
Hafızanızı korumak için öneriler
Günlük rutininize kalp atışınızı hızlandıracak bir egzersiz ekleyin.
Sağlık sorunlarınızı ertelemeden çözün.
Yeterli uykuya özen gösterin ve varsa uyku problemleriniz için yardım alın.
Aldığınız ilaçları doktorunuz ile gözden geçirin.
Spor yaralanmalarını engelleyebilirsiniz
Egzersiz programlarını hareketlendirmek isteyen çoğu kişi için çözüm, açık hava aktivitelerinde yatıyor. Yine de siz veya minik sporcunuz dışarıda oynamaya başlamadan önce, spora bağlı sakatlanmaların engellenmesi konusunda bilmeniz gerekenler var. Johns Hopkins Üniversitesi, Ortopedi ve Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Andrew Cosgarea, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor; “Spor sakatlanmaları genellikle iki farklı nedene bağlıdır: Travma ve aşırı kullanım.” Aynı zamanda Johns Hopkins Üniversitesi Atletizm Departmanı Takım Hekimi olan Dr. Cosgarea: “Travmatik spor yaralanmaları, genellikle acı içinde dizini tutarak yere düşen bir sporcu gibi bariz ve dramatik sahneler olsa da, aşırı kullanıma bağlı yaralanmalara aslında daha fazla rastlanıyor” diyor.
Aşırı kullanıma bağlı yaralanmalar, vücut fiziksel sınırlarının veya kondisyonunun ötesinde zorlandığında gerçekleşir. Ancak, aşırı uzun mesafeler koşmak veya yeterli ısınma hareketleri yapmamak gibi teknik eksiklikler ve idman hataları da bu yaralanmaları tetikler. Kendinizi veya minik atletinizi bu tarz yaralanmalardan korumaya yönelik olarak şu ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:
Gerçekçi hedefler belirleyin.
Plan ve hazırlık yapın.
Isınma ve soğuma hareketleri yapın.
Acele etmeyin.
Vücudunuza kulak verin.
/Ege Basın Grubu
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com