Aydın ve sahil bölgelerde etkili olan kırmızı palmiye böceği turistik bölgelerin sembolü olan palmiye ağaçlarını kurutuyor.
Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, havaların ısınmasıyla etkili olmaya başlayan kırmızı palmiye böceği, ege sahillerinde etkili olduğunu ve zararlı tehdidi nedeniyle palmiye ağaçların Fenix türleri başta olmak üzere diğer palmiye türlerinde de etkili olmaya başladığını belirtti.
Barış, Aydın'ın sahil ilçelerinden Didim, Söke ve Kuşadası'nda özellikle sahil kesim ile şehrin ana bulvarlarında yoğun olarak dikimi gerçekleştirilen palmiye ağaçların "Fenix" türleri zarar gördüğü ve yer yer palmiye ölümlerine de rastlandığı ifade etti.
Bölgede etkili olan kırmızı palmiye böceğine karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini kaydeden Barış, zararlının palmiye ağaçların ana gövdelerin taç aksamından girerek çok sayıda yumurta bırakan, önce larva olarak zarar vermeye başladığı ve kısa zamanda liflerden koza örerek zararını sürdürerek palmiye ağacını çökerttiğini belirtti.
"Kırmızı Palmiye Böceği" tarafından zarar gören palmiye ağaçların kurumaya devam ettiğini ifade eden Barış, çok hızlı üreyen zararlının bölgeyi tehdit ettiğini belirtti.
Barış, dünyada kırmızı palmiye böceği ile savaşma şeklinin tuzaklama yöntemi olduğunu belirterek, feromon tuzakları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ait mühendislerince 15'er günlük aralıklarla takip edilerek zararlı popülasyonu tespit edildiğini ve il sınırlarının değişik yerlerinde bulunan bu tuzaklara giren böcek durumunun yanında erkek böceklerin yakalanması sağlanarak böceğin üreme durumunun düşürülmeye çalışıldığını ancak bu mücadelenin tek başına yetersiz olduğunu savundu.