Türkiye'ye her yıl 450-500 milyon dolar arasında döviz kazandıran çekirdeksiz kuru üzümde 313 bin ton rekolteyle 2016/17 sezonuna giriliyor.
Türkiye'nin dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm ihracatındaki hedef ise; 2008/09 sezonundaki 282 bin tonluk tarihi rekoru kırmak. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında hedeflere ulaşmak için tüketici ülkelerin beklentilerine göre hareket etmek şart.
2016/17 çekirdeksiz kuru üzüm sezonuna büyük ümitlerle girdiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sezona çok az stokla ve kaliteli bir rekolteyle girildiğini, Milli servetimiz çekirdeksiz kuru üzümün katma değere dönüşmesi, üreticinin emeğinin karşılığını alması, orta ve uzun vadede devamlılığı sağlamak için çiftçilerin büyük özenle yetiştirdiği ve kuruttuğu üzümlerin fabrikalara ulaşması aşamasında kullanılacak çuvalların hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Çekirdeksiz kuru üzümlerin tedarikçi tüccarlara ve oradan da işletmelere ulaşımında geçmiş yıllarda ucuz, yıpranmış ve yem çuvallarının kullanıldığına işaret eden Celep, "Bu çuvalların kullanılması, imalat aşamasında işletmelere çok büyük sorunlar yaratmaktadır. Tüm işletmelerdeki üretim hatlarındaki makineler çok büyük teknolojiye sahiptir. Ancak, söz konusu bu eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıkları olunca makinelerimiz yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurt dışındaki müşteriler tarafından tüm sektördeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmekte ve Türk üzümünün kalite algısını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.
"Eski yıpranmış ve yem çuvalındaki üzümleri almayacağız"
İhracatçı firmaların, 2016/17 sezonunda işletmelere; eski yıpranmış ve yem çuvalında getirilecek üzümleri kabul etmeme konusunda karar aldıklarını anlatan Celep şöyle devam etti; "Bu sorun çiftçisiyle, tüccarıyla, işletmecisiyle hepimizin sorunu. Gelin birlik olalım birlikte bu sorunu çözelim. Birlikte bol kazançlı ve karlı bir sezon yaşayalım. Bu konuda başarıya ulaşmak için tarım ilçe müdürlükleri, ticaret borsaları ve ziraat odalarının desteğini bekliyoruz. Tek hedefimiz, Türk üzümün kalitesini en yüksek noktalara çıkarmak."
"Kullanılacak çuval standardı ne olmalı?"
Çiftçi ve tüccarların ucuz çuval, yıpranmış çuval, yem çuvalları yerine standart bir çuval kullanımına geçmesi gerektiğine vurgu yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kullanılması gereken çuvalların özelliklerini ise şöyle özetledi; "Bu çuvalın 60x90 ebatlarında UV katkılı, sık dokunmuş birinci sınıf hammaddeden üretilmiş ve 110-125 gr ağırlığı olması gerekiyor. Sezona sayılı günler kala çiftçilerimizi çuval tedarik etmeden önce uyarma gereği duyuyoruz. Küçük bir önlem alarak bu büyük sorunu ortadan elbirliği ile kaldırabiliriz. Bu konuda tüm tedarikçilerimizden destek bekliyoruz."