ÇTSO İSPANYA’YA İŞ GEZİSİ DÜZENLEDİ
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası süt ve süt ürünleri, zeytinyağı ile helva üretimi yapan üyelerini 25-29 Temmuz 2016 tarihleri arasında düzenlediği beş günlük iş gezisiyle İspanya’daki kurum ve sektör temsilcileriyle bir araya getirdi.
Düzenlenen iş gezisinin ilk gününde Türkiye Cumhuriyeti Barselona Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ayfer Çomoğlu’nun da eşlik ettiği ÇTSO heyetinde sektör temsilcileri, Bahar Yurt Cengiz Yanmaz, Eyüp Akpınar ve Metin Tunç, ÇTSO ’yu temsilen Genel Sekreter Sema Sandal, Yazı İşleri Memuru Evren Şahin ile Proje Uzmanı Gökhan Doğru yer aldı. Barselona Ticaret Odası yetkilileri ile bir araya gelinen görüşmede ilk olarak 1886’da kurulan Barselona Ticaret Odasının faaliyetlerini anlatan video filmi izlenmesinin ardından, Barselona Ticaret Odası Dış İlişkiler Direktörleri Elisabet Coll-Vinent ve Josep Maria Gomes tarafından bölgedeki gıda sektörleri hakkında sunum yapıldı.
Genel Sekreter Sandal; “Ezine’yi Bölgenin Gıda Üretim ve Lojistik Üssü Yapmayı Hedefliyoruz”
Gerçekleştirilen sunumun ardından ÇTSO tarafından yaptırılan İngilizce Çanakkale Tanıtım filmi izlendi. Toplantıda, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, süt ve süt ürünleri ile zeytinyağı üretimi gibi ortak birçok noktamızın olduğunu ifade ederek; “Çanakkale’nin öncelikli sektörleri arasında yer alan tarım ve tarıma dayalı sanayi konusunda bölgede üretimi gerçekleştirilen birçok üründe üyelerimiz AB standartlarını yakaladı. Bu alanda İspanyol firmalar bölgemize gelerek rahatlıkla yatırım yapabilir, yeni ortaklıklar ve işbirlikleri sağlanabilir” dedi. Genel Sekreter Sandal konuşmasının devamında; “Odamızın girişimleriyle Çanakkale-Ezine bölgesinde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. Yakın zamanda faaliyete geçmesi planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi bölgesiyle birlikte mevcut ve yeni kurulacak tüm gıda firmalarının kapasitelerini AB standartlarına yükselterek üretim yapmalarını ve özellikle de süt ve süt ürünlerinde ihracata başlamalarını hedefliyoruz. Özellikle Ortadoğu’ya ihracat yapmayı hedefleyen firmalar için Çanakkale gıda üretim ve lojistik üssü olabilir.” ifadelerine yer verdi. İş Gezisine katılan sektör temsilcisi Eyüp Akpınar konuşmasında; “Türkiye bir Peynir Cenneti’dir. Özellikle Ezine bölgesinde inek, koyun ve keçi sütlerinin belli ölçülerde harmanlanmasıyla ortaya çıkan Ezine Peynirinin lezzetini sizlerle buluşturmak istiyoruz ve bu vesile ile sektörümüze yatırım yapmak isteyen firmaları Çanakkale’ye davet ediyoruz.” dedi. ÇTSO heyetinde yer alan 4 no.lu Komite Başkanı Bahar Yurt ise Çanakkale Bayramiç ilçesinde faaliyet gösteren firmasında üretmiş olduğu helvayı Hollanda ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ettiğini ifade ederek benzer şekilde İspanya’ya da bulunan pazara girmek istediğini ifade etti. Toplantının sonunda Barselona Ticaret Odası yetkilileri, izledikleri Çanakkale Tanıtım Filminden çok etkilendiklerini en kısa zamanda Çanakkale’yi ziyaret etmek istediklerini, gıda sektörüyle ilgili olarak birlikte ortak çalışmalar yapabileceklerini söyleyerek gerçekleştirilen ziyaret ÇTSO heyetine teşekkür ettiler.
Barselona Liman İşletmeleri Strateji Direktörü Torrent: “Çanakkale Kruvaziyer Turizm İle Ayrı Bir Marka Olur, Olmalıdır.”
İş gezisinin ikinci gününde, Port de Barselona-Barselona Liman İşletmeleri ve Barselona ACCIO Catalonia Tarde&Investment-Barselona Ticaret ve Yatırım Ajansı ziyaretleri gerçekleştirildi. ÇTSO heyetini karşılayan Barselona Liman İşletmeleri Strateji Direktörü Jordi Torrent ve Halkla İlişkiler sorumlusu Josep Mendoza, Florida’dan sonra en büyük liman işletmelerinin Barselona’da olduğunu ifade ederek, 2015 yılında sadece kruvaziyer turizmden 2,5 milyar Euro gelir elde edildiğini belirtti. Cruse gemilerinin Barselona’ya gelmeye başlamasının ardından turizme yönelik sektörlerde büyük bir gelişme ve kapasite artışının gözlemlendiğini ifade eden Direktör Torrent konuşmasında; “Barselona’da yapılan kruvaziyer turizmi diğerlerinden biraz daha farklı. Örneğin Cruse ile bölgeye gelen turistlerden liman vergisi almıyoruz, turistler hava limanına gelip 2-3 gece konaklayıp sonra Cruse gemileriyle seyahate Barselona’dan başlıyor. Bir diğer uygulama ise Cruse ile gelen turistler 2-3 gece konaklayıp buradan hava yolu ile ülkelerine dönüyorlar. Konakladıkları 2-3 gün içerisinde ise yukarıda bahsettiğim gibi ciddi bir harcama yaparak bölgeye büyük bir katma değer yaratıyorlar.” dedi. Genel Sekreter Sema Sandal konuyla ilgili; ÇTSO olarak Çanakkale’de benzer şekilde bölge turizminin gelişmesi için “Yat Limanı” ve “Kruvaziyer Limanı” projeleri konusunda tüm fizibilite ve ÇED raporlarını hazırlandığını, ancak bazı bürokratik engelleri aşamadıkları için bölgeyi her anlamda çağ atlatacak bu çalışmaların gerçekleştirilemediği, bu durumunda da turizmde önemli bir gelir kaybı meydana getirdiğini ifade etti. Barselona Liman İşletmeleri Halkla İlişkiler yetkilisi Mendoza, kendilerinin Barselona limanının kurulması ve büyümesi aşamasında tüm kurum ve kuruluşların destek olduğunu ifade ederek %51 AB fonu kullanarak bu büyük yatırımın gerçekleştirildiğini söyledi. ÇTSO heyeti düzenlenen toplantının ardından Liman yetkilileri ile beraber Kruvaziyer ve Ticari Limanın işleyişi hakkında detaylı bilgi almak üzere deniz yoluyla Barselona limanında incelemelerde bulundu.
ÇTSO heyeti tarafından aynı gün yapılan bir başka ziyarette ise Catalonia Ticaret ve Yatırım Ajansı yetkilileri ile bir araya geldi. Ajansın Uluslararası Pazarlama Danışmanı Montse Sitja Gibert gerçekleştirilen toplantıda “İspanya’ya yılda 35 milyon turist geliyor. Ajansımız Catalonia’dan ihraç edilen ürünlerin tanıtılması amacıyla çalışıyor. İstanbul’da irtibat ofisimiz var. Türkiye’deki bir firma Katalan bir firma ile beraber çalışma yapmak istiyorsa kendisiyle irtibat kurulabilir.” dedi. Konuşmaların ardından ACCIO Yatırım Ajansı ve ÇTSO tarafından hazırlatılan Çanakkale tanıtım filmleri izlendi.
İş gezisinin üçüncü gününde ÇTSO heyeti Barselona’dan Madrid’e geçerek burada bazı temaslarda ve ikili görüşmelerde bulundu. Madrid Ticaret Müşaviri Fatma Kayhan’ın da eşlik ettiği Madrid Ticaret Odası ziyaretinde ilk olarak Madrid Ticaret Odası yetkilileri; Genel Sekreter D. Alejandro Martinez Duran, Uluslararası İlişkiler Direktörü Juan Agulilar, İhracat Direktörü D. Javier Suarez Süt ve süt ürünleri sektörleriyle ilgili olarak katılımcılara sunum yaptı. Gerçekleştirilen sunumun ardından ziyaretle ilgili bilgi veren Genel Sekreter Sandal, “Çanakkale’nin kirlenmemiş doğasında, modern yöntemler kullanılarak elde edilen gıda ürünleri arasında yer alan Ezine peyniri, farklı lezzetiyle Türkiye’nin en ünlü peynir markası haline geldi. Çanakkale- Ezine bölgesinde Odamızın girişimleriyle kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB ile bölgede faaliyet gösteren işletmeler büyük bir sıçrama yapacağına inanıyoruz. Bu sayede mevcut ihracat yapan firmalarımızın kapasitesinin artmasını ve yeni firmalarımızın ise AB ülkelerine ihracat yapabilecek seviyeye ulaşmalarını hedefliyoruz.” dedi. Toplantının sonunda Madrid Ticaret Odası üyesi süt ve süt ürünleri konusunda faaliyet gösteren üyeler ile ÇTSO heyetinde yer alan firma yetkilileri bir araya gelerek ikili iş görüşmelerinde bulundu. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Madrid Büyük Elçiliği ziyaret edilerek, Müsteşar Volkan Işıkçı’ya gerçekleştirilen ziyaretle ilgili bilgi verildi. Görüşmenin ardından Madrid Büyükelçiliği Müsteşarı Volkan Işıkçı ÇTSO heyetine Büyükelçilik olarak bastırılan “VIAJE POR GALIPOLI” isimli kitabı hediye etti.
ÇTSO heyeti iş gezisinin dördüncü ve son gününde Madrid’deki görüşmelerini tamamlayarak Cordoba’ya geçti. Cordoba’da bölgenin en büyük süt işleme tesislerinden birisi olan Elvalle işletmesine ait üretim tesisi ziyaret edildi. Ziyaretin ardından İspanya’nın en büyük Avrupa’nın ise ikinci büyük süt ve süt ürünleri üretim kooperatifi olan COVAP üretim tesisi ziyaretiyle ÇTSO tarafından İspanya’ya düzenlenen iş gezisi sona erdi. / EGE BASIN GRUBU