İZMİR (İHA) – Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü sınıf öğrencilerinin mezuniyet projeleri, gündelik hayatı kolaylaştırırken zaman kazandırmayı da amaçlıyor. Öğrencilerin tasarladıkları geleceğin elektronik ve beyaz eşyaları arasında saç dökülmesini önlerken kablosuz çalışabilen saç kurutma makinesi ve yemek masasından kalkmadan masada yemek hazırlama olanağı sunan pişirme ünitesi dikkat çekti.
Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 4. sınıf öğrencileri mezuniyet projeleri kapsamında geleceğin eşyalarını tasarladı. Gündelik hayatı kolaylaştırırken zaman kazandırmayı amaçlayan geleceğin elektronik ve beyaz eşyaları arasında saç dökülmesini önlerken kablosuz çalışabilen saç kurutma makinesi, sağlıklı gıda tüketimini sağlayan besin hazırlayıcı, bebekler için eğlenceli mama sandalyesi ve yemek masasından kalkmadan masada yemek hazırlama olanağı sunan pişirme ünitesi yer aldı. Yaşar Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan prototipler bir beyaz eşya firması işbirliği çerçevesinde geleceğin teknolojileri olarak hayata geçirilecek.
Öğrenciler, hazırladıkları geleceğin eşyalarını ise şu şekilde anlattı:
Yasemin Derici, "Besin hazırlama, portatif, yap-götür bir sağlıklı besin hazırlayıcıdır. Bu hazırlayıcı, yoğun iş hayatı olan insanlara, sağlıklı beslenme bilinci ve alışkanlığı kazandırmayı amaçlar. Kullanıcılar, ürünle beraber verilen sağlıklı tarifleri uygulayabilir ve öğle yemeklerini iş yerine götürebilirler. Kesme bıçakları bambu ağacından yapılmış olup besinlerin mineral ve vitaminlerini yok etmemektedir."
"Kıvırcık saçlılara özel kurutma makinesi"
İlkin Küçük, "Gür ve kıvırcık saçların kurutulması esnasında yaşanan problemlere çözüm olarak geliştirilen kablosuz bir saç kurutma makinasıdır. Kabuk biçiminde kapalı bir alanda tutulan saçlar, yoğunluğu saçın nemine göre ayarlanabilen ısı sayesinde kurutulur. Böylece, saçın nemini ve kendi doğal dalgasını kaybetmeden kuruması sağlanır ve kabarması önlenir. Kabuk, kurutma esnasında saçların dökülmesini de önler. Aynı zamanda bir pil yardımıyla şarj edilebilen Oyster adı verilen cihaz, kullanım esnasında kullanıcıya serbest bir biçimde dolaşma imkanı sağlar."
"Sofradan kalkmadan masada yemek hazırlamak mümkün"
Merve İnce, "Sofrada yemek hazırlama, pişirme ve kolay servis etmeye yönelik sağlıklı bir masaüstü pişiricisidir. Yemek hazırlama ve pişirmeyi, birden çok kullanıcının bir arada gerçekleştirdiği sosyal bir aktivite olarak teşvik ederken, kullanıcıya zamandan tasarruf ettirir. Ürün, buharlı pişirme ve ızgara olmak üzere iki farklı pişirme yöntemi sunar. İki adet ızgara pişirme yüzeyi bulunur. Dönebilen üst ızgara plaka sayesinde pişirme yüzeyi, kullanıcı tercihlerine, masa düzenine ve kullanıcı sayısına uygun olarak arttırılabilir. Aparatlar sayesinde, pişirilecek gıdaların sofrada hazırlanmasına da olanak verir."
"Mama sandalyesi taşınabilecek"
Bengü Aras, "Katlanan Mama Sandalyesi, çocuğunun bakımını birden fazla yerde yapan ebeveynlerin başka bir yere kolaylıkla taşıyabilecekleri, istenildiğinde depolayabilecekleri, yemek masasına uyum sağlayan, hafif ve eğlenceli bir mama sandalyesidir. Çocuğun aile üyeleriyle birlikte yemek masasına oturabilmesini sağlar ve birlikte yemek yeme kültürüne alışmasına destek olur. Katlama mekanizması ile saklama alanını en az miktara indirir ve bebeğinin ev ortamını gittiği yere taşımak isteyen ebeveynlere, bu mama sandalyesini yolculuklar dahil gittikleri her yere götürebilmeleri fırsatını sunar."