Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOP) ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Organizasyonu işbirliğinde yürütülen E-Gelişim Projesi kapsamında, 18 eczacılık fakültesinde okuyan 2 bin 124 öğrenciye eğitim verildi.
Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) işbirliğinde gerçekleştirilen E-Gelişim Projesi hız kesmeden sürüyor. Proje Koordinatörü ve ÇEKOOP Denetleme Kurulu Üyesi Cemaleddin Saraç, 2013 Nisan ayından bu yana 8 ilde (İzmir, İstanbul, Ankara, Mersin, Kayseri, Erzurum, Eskişehir, Trabzon) 18 Eczacılık fakültesinden toplam 2 BİN 124 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. E-Gelişim Projesi kapsamında interaktif tabanlı öğrenim modelleri ile klasik eğitim modellerinin aksine, gençlerin hayatlarına dokunmayı hedeflediklerini belirten Saraç, "Projede eczacılık fakültesi öğrencilerinin ve genç Eczacıların ihtiyaçlarına yönelik eğitimleri ve kapasite geliştirme çalışmaları yapmayı amaçlanmaktadır. Eğitim içeriği olarak farklı içeriklerde oluşturulan müfredat her il için 2-3 günlük bir programı kapsıyor" dedi.
İşletme ve ekonomi dersleri kısıtlı oluyor
Eğitim içerikleri hakkında bilgi veren Saraç, "Eczacılık fakültesi öğrencilerine Finansal Okuryazarlık Eğitimi veriyoruz. Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi, 5 yıllık bir akademik eğitim olması ile birlikte, mezunlarının yüzde 82'si Eczane Eczacılığını tercih etmektedir. Bu anlamda mezun olduktan sonra birer sağlık işletmesi olan eczaneleri açan eczacıların, aldıkları lisans eğitimlerinde gördükleri işletme ve ekonomi dersleri oldukça kısıtlıdır. Bu anlamda Visa Europe, Kalkınma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığı ile yürütülen Paramı Yönetebiliyorum projesini yaygınlaştırıyoruz. Paramı Yönetebiliyorum Projesinde, bütçe yönetiminden, alacak-borçlara, çek-senet terimlerinden, kredi kartı sorumluluklarına kadar pek çok bilgi genç meslektaşlarımızla paylaşılıyor. Kooperatifçilik bilinci hakkında da bilgilendirme yapıyoruz. Ülkemizde yaşayan ve diğer tüm kooperatiflere örnek olan eczacı kooperatiflerinin savunuculuk çalışmalarını yapıyoruz. Hali hazırda 25 bin eczacıdan 13 bininin ortağı oldu Eczacı Kooperatifleri (5 ecza kooperatifi) toplamda yılda 4 milyon TL'lik ekonomiyi yönetiyorlar. Yapılan eğitimlerde, kooperatif terminolojisi, kooperatifler örgütlenme ve ekonomi vb. konuları da işleniyor" diye belirtti.
KOSGEB ve İŞ-KUR eğitimleri
Avrupa Birliği Gençlik projeleri başlığı altında da eğitimler verdiklerini kaydeden Saraç, şunları söyledi:
"Gençlerin yurt dışı gençlik ve değişim projelerinden faydalanmaları için Ulusal Ajans ve Ulusal ajans bünyesinde yer alan gençlik projelerinden bahsediyoruz ve bu projelerle ilgili atölye çalışmaları yaparak örnek proje uygulamaları yapıyoruz. KOSGEB ve İŞ-KUR Bilgilendirmeleri başlığı altında da eğitimler veriyoruz. Eczacıların potansiyel birer girişimci olduğu ve işveren olduğu göz önünde bulundurulduğundan, hem genç girişimciler için KOSGEB bünyesinde olan desteklerden, hemde iş açılma süresi sonrası istihdam odaklı, nitelikli eleman desteği ve İŞ-KUR desteklerine değiniyoruz. Proje yazma atölyeleri konulu eğitimlerimizi de çok önemsiyoruz. Kalkınma ajansları, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi kurumların açtığı destek programlarından yararlanılması, gençlerin kendi özgün ekonomik ve sosyal projelerinin geliştirilmesi için eğitimlerimizde Proje Yazma Atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Sosyal Medya Okuryazarlığı Eğitiminde ise TTNET, Habitat ve Kalkınma Bakanlığı ortaklığı ile yürütülen Geleceğini Tasarla Sosyal Medya Okuryazarlığı Eğitimini tüm katılımcılara yaygınlaştırıyoruz. Bunların yanı sıra, Ayrımcılığa karşı olarak "Ayrımcılık ve Yeni Medyada Yeni Nefret Söylemi', "Müzakere Teknikleri ve Arabuluculuk', "Çocuk Hakları ve Katılımcılık" konularından katılımcılara tematik eğitimler veriyoruz."