• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 19 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Uşak 9 °C

Gıda krizi ço­cuk­la­rı teh­dit edi­yor

Gıda krizi ço­cuk­la­rı teh­dit edi­yor
Yaşar Üni­ver­si­te­si, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gü­tü­nün (FAO) Dünya Gıda Günü çer­çe­ve­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len 'Ve­rim­li, Kap­sa­yı­cı, Sür­dü­rü­le­bi­lir ve Da­ya­nık­lı Tarım Gıda Sis­te­mi ile Kim­se­yi Ge­ri­de Bı­rak­m

Yaşar Üni­ver­si­te­si, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gü­tü­nün (FAO) Dünya Gıda Günü çer­çe­ve­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len 'Ve­rim­li, Kap­sa­yı­cı, Sür­dü­rü­le­bi­lir ve Da­ya­nık­lı Tarım Gıda Sis­te­mi ile Kim­se­yi Ge­ri­de Bı­rak­ma Et­kin­li­ği­ne ev sa­hip­li­ği yaptı. FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, "Düşük ge­lir­li ül­ke­ler­de ve kır­sal ke­sim­de ya­şa­yan ço­cuk­lar­da­ki yaşa göre boy kı­sa­lı­ğı ve boya göre kilo dü­şük­lü­ğü, temel mikro be­sin­ler­de­ki ek­sik­lik­ler ile aşırı ki­lo­lu­luk ve obe­zi­te de dahil olmak üzere ye­ter­siz bes­len­me eği­lim­le­ri büyük en­di­şe kay­na­ğı ol­ma­ya devam edi­yor" dedi.

Dünya, kü­re­sel so­run­la­rın ba­şın­da yer alan gıda krizi ile bo­ğu­şur­ken, ge­lecek ne­sil­le­ri teh­dit eden gıda kri­zi­nin önüne ge­çi­le­bil­me­si için Yaşar Üni­ver­si­te­si önem­li bir prog­ram dü­zen­le­di. Sel­çuk Yaşar Kam­pü­sün­de dü­zen­le­nen et­kin­li­ğe; Yaşar Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Ce­ma­li Din­çer, FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, Yaşar Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li İdil Yi­ğit­ba­şı, Yaşar Hol­ding İcra Ku­ru­lu Baş­ka­nı Dr. Meh­met Aktaş, BM Gıda ve Tarım Ör­gü­tü Tür­ki­ye uz­man­la­rı, aka­de­mis­yen­ler ve öğ­ren­ci­ler ka­tıl­dı.


Pa­ne­lin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Rek­tör Prof. Dr. Ce­ma­li Din­çer, "Pan­de­mi, kü­re­sel iklim de­ği­şik­li­ği so­ru­nu, artan ma­li­yet­ler, ül­ke­ler ara­sın­da ya­şa­nan derin so­run­lar ve be­ra­be­rin­de gelen fark­lı ger­gin­lik­ler, gıda gü­ven­li­ği­ni teh­dit eder hale gel­miş­tir. Ka­li­te­li bir yaşam stan­dar­dı sür­mek için tarım ve gıda üre­ti­mi­nin doğal kay­nak­lar hiç bit­me­ye­cek­miş gibi değil, sür­dü­rü­le­bi­lir­lik an­la­yı­şı çer­çe­ve­sin­de plan­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği aşi­kar­dır" dedi.


FAO'nun elde et­ti­ği son bul­gu­la­ra göre dün­ya­da yak­la­şık ola­rak 828 mil­yon in­sa­nın aç­lık­la karşı kar­şı­ya ol­du­ğu­nu be­lir­ten FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, "Dün­ya­da sağ­lık­lı bes­len­me­nin ma­li­ye­ti­ni kar­şı­la­ya­ma­yan kişi sa­yı­sı­nın 112 mil­yon kişi ar­ta­rak yak­la­şık 3.1 mil­yar in­sa­na ulaş­tı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Bu durum, mev­cut ta­rım-gı­da sis­te­mi­nin kı­rıl­gan ve sür­dü­rü­le­mez ol­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor. Düşük ge­lir­li ül­ke­ler­de ve kır­sal ke­sim­de ya­şa­yan ço­cuk­lar­da­ki yaşa göre boy kı­sa­lı­ğı ve boya göre kilo dü­şük­lü­ğü, temel mikro be­sin­ler­de­ki ek­sik­lik­ler ile aşırı ki­lo­lu­luk ve obe­zi­te de dahil olmak üzere ye­ter­siz bes­len­me eği­lim­le­ri büyük en­di­şe kay­na­ğı ol­ma­ya devam edi­yor. Yoğun ça­ba­lar gös­te­ril­me­di­ği tak­dir­de boya göre kilo dü­şük­lü­ğü so­ru­nu ya­şa­yan ço­cuk­la­rın sa­yı­sı­nın ar­ta­ca­ğı­nı ön­gö­rü­yo­ruz" dedi.
Kim­se­nin ge­ri­de kal­ma­ma­sı için bir dö­nü­şü­mün artık zo­run­lu ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Dr. Se­lı­şık, "Bu dö­nü­şü­mün temel amacı; ve­rim­li, kap­sa­yı­cı, sür­dü­rü­le­bi­lir ve da­ya­nık­lı ta­rım-gı­da sis­te­mi­ni inşa etmek ol­ma­lı­dır. FAO ola­rak siz­le­ri kim­se­yi ge­ri­de bı­rak­ma­dan, daha iyi üre­tim, daha iyi bes­len­me, daha iyi çevre, daha iyi bir yaşam için bir­lik­te ça­lış­ma­ya ça­ğı­rı­yo­ruz" diye ko­nuş­tu.

"Yaşam stan­dar­dı art­ma­lı"
FAO'nun Tür­ki­ye fa­ali­yet­le­ri hak­kın­da bilgi veren FAO Tür­ki­ye Kı­dem­li Prog­ram Ko­or­di­na­tö­rü Özcan Tür­koğ­lu, "FAO, BM'nin bir tarım ve gıda ala­nın­da­ki uz­man­lık ku­ru­lu­şu­dur. FAO ola­rak viz­yo­nu­muz gıda ve ta­rı­mın; her­ke­sin, özel­lik­le de en yok­sul­la­rın yaşam stan­dart­la­rı­nın eko­no­mik, sos­yal ve çev­re­sel açı­dan sür­dü­rü­le­bi­lir bir şe­kil­de iyi­leş­ti­ril­me­si­ne kat­kı­da bu­lun­du­ğu, açlık ve ye­ter­siz bes­len­me­den arın­mış bir dünya oluş­tur­mak. St­ra­te­jik ama­cı­mız ise açlık ve ye­ter­siz bes­len­me so­run­la­rı­nın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­na yar­dım­cı olmak. Tarım, or­man­cı­lık ve ba­lık­çı­lık fa­ali­yet­le­ri­ni daha ve­rim­li ve sür­dü­rü­le­bi­lir hale ge­tir­mek. Kır­sal yok­sul­lu­ğu azalt­mak. Kap­sa­yı­cı ve ve­rim­li tarım ve gıda sis­tem­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si­ne ola­nak sun­mak. Kriz­ler ve afet­ler kar­şı­sın­da geçim di­renç­li­li­ği­ni ar­tır­mak" dedi.

Ta­rı­ma ni­te­lik­li insan kay­na­ğı
Yaşar Üni­ver­si­te­si Tarım Bi­lim­le­ri ve Tek­no­lo­ji­le­ri Fa­kül­te­si­nin ge­le­nek­sel zi­ra­at fa­kül­te­sin­den fark­lı ol­du­ğun be­lir­ten Rek­tör Yar­dım­cı­sı Prof. Dr. Le­vent Kan­dil­ler ise üni­ver­si­te­nin Ta­rım-Gı­da Pro­je­le­ri, Tarım Bi­lim­le­ri ve Tek­no­lo­ji­le­ri Fa­kül­te­si ve il­gi­li li­san­süs­tü eği­tim prog­ram­la­rı hak­kın­da bil­gi­ler verdi.
Prof. Dr. Kan­dil­ler, "Bir se­ne­lik sta­jın ar­dın­dan sek­tö­rün ih­ti­ya­cı olan insan kay­na­ğı­nı üre­te­ce­ği­mi­ze ina­nı­yo­ruz. Yaşar Top­lu­lu­ğu gibi ar­ka­mız­da sek­tö­rün di­na­mik gücü bu­lu­nu­yor. On­la­rın des­tek­le­riy­le uy­gu­la­ma­lı ders­le­ri, sek­tö­rün uz­man­la­rıy­la ye­rin­de verme şan­sı­mız var" diye ko­nuş­tu.

Tarım ko­nu­şul­du
Pa­ne­lin ikin­ci bö­lü­mün­de ise İzmir Ti­ca­ret Bor­sa­sı (İTB) Genel Sek­re­te­ri Dr. Erçin Gü­dü­cü, 'İzmir Tarım Tek­no­lo­ji Mer­ke­zi' baş­lık­lı su­nu­mu­nu yaptı. Konak İlçe Tarım ve Orman Mü­dü­rü Ruh­şan Öz­de­mir Çift­çi da, "Gıda Dostu Mut­fa­ğım" isim­li su­nu­mu­nu ger­çek­leş­tir­di. Pa­ne­lin son bö­lü­mün­de Pınar Ens­ti­tü­sü Di­rek­tö­rü Ümit Sav­cı­gil ile An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Kal­kın­ma Ça­lış­ma­la­rı Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Bü­lent Gül­çu­buk, "Sür­dü­rü­le­bi­lir Tarım İçin Genç Çift­çi Mes­le­ki ve Bi­rey­sel Ka­pa­si­te Ge­li­şim Prog­ra­mı su­nu­mu­nu yaptı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894