Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü'nün ilk mezunlarından Mehmet Külahcı, 2008 yılında İzmir'de başladığı iş serüvenine, 2017 yılından bu yana otomotiv sektörünün lider firmalarından Delphi Technologies'in Singapur Ofisinde Güney Asya Bölge Direktörü olarak devam ediyor. Singapur'dan yönettiği ülke sayısı bu yıl 16'ya ulaşan başarılı direktör, gençlere yol gösterici tavsiyelerde bulundu.
Babasının mesleği nedeniyle çocukluğu Türkiye'nin farklı şehirlerinde geçen Mehmet Külahcı, üniversite yıllarının en büyük kazanımını "uluslararası vizyon elde edebilmek" olduğunu belirterek, İzmir'de başlayan, İngiltere'ye uzanan ve Singapur'da devam eden başarılı kariyer yolculuğunu anlattı. 2003 yılında Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü'nü tam burslu kazanan ve 2008 yılında üniversiteden mezun olan Mehmet Külahcı, "Benim için üniversite yıllarının en büyük kazanımı uluslararası vizyon edinebilmek oldu. Hazırlık dönemi sonrasında Malta'da katıldığım dil okulu, Yaşar Üniversitesi heyetinde yer aldığım Roma Üniversitesinde düzenlenen Avrupa Birliği Projesi ve en önemlisi Erasmus Değişim Programı ile Belçika Leuven Üniversitesinde aldığım eğitim bu vizyonun gelişimine çok katkı sağladı" dedi. İş hayatının ise tüm bu tecrübeler ve daha önce yaptığı stajların da katkısıyla 2008 yılında İnci Holding'te başladığını kaydeden Mehmet Külahcı, "Burada global araştırma firmaları ile çalışıp uluslararası pazar araştırma yöntemleri ve fizibilite çalışmaları konusunda tecrübe edindim. İş hayatımın yanı sıra aynı dönemde pazarlama alanında yüksek lisansımı tamamladım. Askerlik sonrasında ise İnci Akü'de hem yurt içi hem de yurt dışı satış ve pazarlama tecrübesi edinme şansım oldu. Bu dönemde katıldığım eğitimler, yer aldığım projeler ve edindiğim tecrübe, kariyer gelişimimin temel taşlarını oluşturdu" diye konuştu.
"Bir başka hayalim Asya idi"
Eşi ile birlikte İzmir'de başlayan serüvenine, keyifle yaşadıkları İngiltere macerasını ekleyen ve 2017 yılından bu yana da büyük bir heyecanla Singapur'da yola devam ettiklerini anlatan Mehmet Külahcı, "Halen devam eden seyyah yaşam tarzına küçük yaşlarda alıştım. Üniversite yıllarımda yeşeren yurt dışında yaşama ve çalışma hayalimi gerçekleştirebilmek için de 2013 yılında karşıma çıkan iş fırsatını değerlendirerek Delphi İzmir'de Ürün Müdürü olarak çalışmaya başladım. 18 ay Türkiye Delphi bünyesinde çalıştıktan sonra firmanın global merkezi olan İngiltere'ye, Global Ürün Müdürü görevi ile transfer oldum. Delphi bünyesinde üç ana kategoride ürün grubunun yönetiminin yanı sıra süreç ve organizasyon geliştirme konularında proje yöneticiliği görevlerini üstlendim. Yoğun geçen İngiltere iş hayatım, yine başka bir hayalim olan Asya'da çalışabilme fırsatı için sona erdi. Singapur'a, Güney Doğu Asya Direktörü olarak 11 ülkeye hizmet vermek üzere satış ve pazarlama ofisimizi kurmak için geldim. Geride kalan 3 yıl içerisinde, bir yandan ekibimizi kurarken diğer yandan sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak müşteri ve tedarik zinciri yapılanmasını gerçekleştirdik. 2020 yılı itibarıyla Hindistan ve çevre ülkelerinin portföyümüze eklenmesi ile Singapur'dan yönettiğimiz ülke sayısı toplam 16'ya ulaştı" dedi.
"Hayallere giden yolu biz inşa etmeliyiz"
Deneyimlerinden yola çıkarak gençlere tavsiyelerde bulunan Külahcı, şunları söyledi:
"Benim için iş hayatının olmazsa olmazları, yaptığım işe tam olarak hakim olmak, özümsemek, her bir işin beni temsil ettiğinin bilinci ile çalışmak, mevcut durumu geliştirmek ve daha etkin çalışabilmek için sürekli çaba göstermek. İş hayatına yeni başlayan arkadaşlara "sadece sevdiğiniz işi yapın" demeyi çok isterdim, ancak bu biraz gerçeklerden uzak bir tavsiye olur. Ben aksine sevdiğin işi bulana kadar aramak yerine, yaptığın işi sevmeyi, sahiplenmeyi ve daha sevilir hale getirmenin yollarını aramayı tavsiye ederim. Hayal kurmak hepimizin sahip olduğu muhteşem bir hazine. Tabii ki hayal kurmalıyız, ancak mutlu ve başarılı olabilmek için hayal ettiğimiz gelecekten bugüne uzanan bir yol keşfetmeli, hayallerimizin bize yol göstermesini beklemektense hayallerimize giden yolu biz inşa etmeliyiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.