İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile özellikle tehlikeli mesleklerde "Ne iş olsa yaparız" döneminin sona erdiğini söyledi.
İş dünyası olarak en önemli sorunlardan birisinin kalifiye elaman olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Pek çok işte kalifiye, usta eleman bulmakta zorlanıyoruz. Eleman aradığımızda, "Ne iş olsa yaparız" cevabı ile karşılaşıyoruz, kişinin mesleki yeterliliğinden emin olamıyoruz. Üstelik bilinçsiz çalışanlarla ölümlü kazalar çok sık yaşanıyor. İşte bu soruna ciddi bir çözüm getirecek Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu geçen yıl başladı" dedi. Geçen yıl başlayan Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun ilk etapta 40 meslekte geçerli olduğunu belirten Demirtaş, 24 Mart 2016 tarihinde meslek sayısı 48'e yükseldiğini söyledi. Demirtaş, mesleklerin hizmet kalitesini standardize edecek ve iş kazalarını azaltacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi sistemini desteklediklerini belirterek, "Dünyanın pek çok ülkesinde bu uygulama var. Yetkilendirilmiş kurum sayısının, sektörlerdeki belge ihtiyacını karşılayabilmesi için hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Bu kapsamda öncelikle iş kazalarının çokça yaşandığı inşaat sektöründe belge vermek üzere kolları sıvayan Odamız, yetkilendirilmiş kurum olmak üzere İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı bünyesinde akreditasyon ve yetkilendirme çalışmalarını başlattı. İlk etapta ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcı, alçı sıva uygulayıcı, betonarme demirci, duvarcı, inşaat boyacısı, inşaat işçisi, seramik karo kaplayıcı ve iskele kurulum elemanı mesleklerinde belge vermeye başlayacağız" dedi.
"İş kazaları da azalacak"
Akreditasyon sürecinin zorunlu bir parçası olan deneme sınavlarının gerçekleştirildiğini belirten Demirtaş, 2017 yılında mesleki yeterlilik belgesi vermeye başlayacaklarını, üyelerin talepleri doğrultusunda belge verilecek sektörlerin arttırılacağını söyledi. Sektör çalışanlarının bilgilendirilmesi ve mesleki yeterlilik konusunda farkındalığın arttırılması konusunda işverenlere ve sektör temsilcilerine çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Demirtaş, bu kapsamda 8 Eylül 2016 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Sayın Mehmet Ordukaya'nın katılımı ile bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini belirterek, "Artık ne iş olsa yaparız dönemi sona erecek. İş kazaları da azalacak. Onlarca sektörü ve binlerce üyemizi ilgilendiren bu konuda çalışmalarımız hızla sürecek. Üyelerimizden bu konuda gelecek talepleri ve soruları da yanıtlamaya hazırız" diye konuştu.