AĞIR OKUL ÇANTASININ SONUÇLARI DA AĞIR
İlkokul çocuklarının ağır okul çantaları yüzünden omurga eğriliği yaşayabileceği ve hatta kambur kalabileceği kaydedildi.
08 Eylül 2016 Perşembe 14:18
İlkokul çocuklarının ağır okul çantaları yüzünden omurga eğriliği yaşayabileceği ve hatta kambur kalabileceği kaydedildi.
Medical Park İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Ahmet Çağdaş Biçen, sürekli ağır çanta taşıyan çocuklarda erişkinlik döneminde omurga problemi görülme riskinin arttığını söyledi. Velilere uyarılarda bulunan Uzman Dr. Biçen, "Çocuklarımız okula genelde sırt çantalarıyla gidiyor. Kalın ve ağır okul kitapları çocuklarda en çok bel ve sırt ağrılarına yol açıyor. Bu sorunlar ileriki yaşlarda da önemli hastalıklar olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çanta ağırlığı azaltılmalı. Çantalar, çocuğunuzun kilosunun yüzde 10'unu geçmemeli. Aileler bu konuda dikkatli olmalı, çocuklarının çantalarını kontrol ederek fazladan ağırlıkları çıkarmalı" dedi.
"Çocukların geleceği kararabilir"
Hatalı çanta kullanımının uzun vadede duruş bozukluklarına neden olabileceğine dikkat çeken Uzman Dr. Ahmet Çağdaş Biçen "Omurga sağlığı ve duruş bozukluklarının önlenmesi adına ergenlik ve ergenlik öncesi oldukça önemli bir dönemdir. Çantaların omuz kısımları geniş ve gergin, mümkünse sünger destekli olmalıdır. Bel kemeri kullanılmalıdır. Böylece yer değiştirmesi önlenir. Çantaların ortopedik sırt desteğine sahip olanları tercih edilmelidir. Çantaların birçok bölme içermesi yük dağılımının düzenli biçimde olmasını sağlar. Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalı, uzun süreli ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır" dedi.
Skolyoz hastalığının çocuklarda yanlış oturma ve sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerle ortaya çıkabildiğini kaydeden Ortopedi Uzmanı Dr. Ahmet Çağdaş Biçen, şöyle konuştu:
"Skolyoz, boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna ve sırt ağrılarına sebep olabiliyor. Ağır sırt çantası taşımak, okul çocuklarının gelişmekte olan kas ve eklem yapılarında zorlanmalara neden olarak, belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyebilir, bozuk yürüyüş, kötü duruş ve ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir."