AVRUPA GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİNDE TÜRKİYE’Yİ İZKA TEMSİL EDECEK
Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için Türkiye’den aday belirlenmesi ve teklif edilmesi süreci tamamlandı.
16 Haziran 2016 Perşembe 21:30
AVRUPA GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİNDE TÜRKİYE’Yİ İZKA TEMSİL EDECEK
Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için Türkiye’den aday belirlenmesi ve teklif edilmesi süreci tamamlandı.
Türkiye yarışmaya;
İzmir Kalkınma Ajansı’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı Projesi” (Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu (yeşil) pazarların gelişiminin desteklenmesi kategorisinde)
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Programı Projesi” (Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi kategorisinde) ile katılacak.
Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri, girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile geliştirilmesi, işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenlerin belirlenmesi, en iyi girişimcilik uygulamalarının ve politikalarının sergilenmesi ve girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığın artırılması ve potansiyel girişimcilerin cesaretlendirilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda 2006 yılından beri düzenleniyor. Yarışmaya AB üyesi ülkeler, İzlanda, Norveç ve Sırbistan’ın yanı sıra 2011 yılından itibaren Türkiye de katılıyor. Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için Türkiye’den aday belirlenmesi ve teklif edilmesi noktasında KOSGEB ulusal koordinatörlük görevini yürütüyor.
Ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik model ve programlar geliştiren ve uygulayan kurum/kuruluşların katılabileceği ödül yarışması, 6 kategoride gerçekleştiriliyor:
- Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi
- Yeteneklere yatırım yapma,
- Girişimcilik ortamının geliştirilmesi,
- İşletmelerin uluslararasılaştırılmasının desteklenmesi,
- Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu pazarların gelişiminin desteklenmesi,
- Sorumlu girişimcilik.
Ülkelerdeki seçim süreçleri sonunda, her ülkeden belirlenen iki aday Avrupa Komisyonu’na bildiriliyor. Bu yıl 10.su düzenlenecek olan yarışma için KOSGEB’e ülkemizden 25 proje başvurusu yapıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda, Avrupa Komisyonu’nun belirlediği sınırlar ve kriterler dâhilinde İzmir Kalkınma Ajansı’nın “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı Projesi” (Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu (yeşil) pazarların gelişiminin desteklenmesi kategorisinde) Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri için Türkiye’den aday gösterilmek üzere seçilmesine karar verildi. 2016 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 24 Kasım 2016 tarihinde Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenecek olan ödül töreni ile sahiplerini bulacak.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA NELER YAPILDI
İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında ilan edilen Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı, Türkiye’de sadece yenilenebilir enerji ve çevre konusuna odaklanmış ilk bölgesel destek programı olarak karşımıza çıkıyor. Bu program ile, 27 Milyon TL destek bütçesi, destek yararlanıcılarının katkısıyla birlikte toplam 51,4 Milyon TL program bütçesi olmak üzere yenilenebilir enerji ve çevre konusuna oldukça yüksek bir bütçe ayrıldı. Program kapsamında 41 adet proje desteklendi.
Yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin tasarımına ve üretimine yönelik Ar-Ge veya ürün/süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmalarına yönelik 9 proje desteklendi. Bu projelerde çift yönlü akıllı sayaç, pelet, rüzgar türbini rotor rulmanı, biyogaz transfer blowerı, etkin enerji yönetim sistemi, rüzgar türbinleri için prototip hidrolik fren ünitesi vb. ülke, bölge veya firma düzeyinde innovatif ürünler geliştirildi.
Program kapsamında 18 adet güneş enerjisi, 6 rüzgar enerjisi ve 6 adet hibrit (güneş+rüzgar) sistemi desteklendi. Kurulu güç açısından bakıldığında, 5,6 MW güneş enerjisi, 2,25 MW rüzgar enerjisi ve 850 kW hibrit sistem kuruldu. Böylece kurulan sistemlerin toplam kapasitesi 8.7 MW’a ulaştı. Program başladığında İzmir’de şebekeye bağlı her hangi bir lisanssız elektrik üretimi amaçlı sistem olmadığı düşünüldüğünde, program sonucunda ulaşılan bu kapasite önemli bir miktar olarak karşımıza çıkıyor.
İzmir Kalkınma Ajansı’nın mali destek programının bir diğer önemli sonucu ise, desteklenen projelerle İzmir’de üniversite-kamu-özel sektör işbirliklerinin artırılması ve başta nitelikli insan kaynağı olmak üzere yeni istihdam olanakları yaratılması oldu. Program kapsamında 32 projede yararlanıcılar, üniversiteler ile işbirliği yaparken, projeler kapsamında 33’ü nitelikli istihdam olmak üzere toplam 50 kişi istihdam edildi.
İzmir Kalkınma Ajansı’nın İzmir Bölge Planı’nda tanımlanan yenilenebilir enerjiye yönelik hedeflerin gerçekleşebilmesi için 2011 yılından itibaren çalışmaya başladığını vurgulayan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, “Ajans olarak sürdürülebilir kalkınmanın pek çok farklı alanında faaliyet gösteriyoruz. 2011 yılında Türkiye ve İzmir için, Avrupa ülkelerine göre nispeten yeni olan yenilenebilir enerji alanına odaklanarak bu konuda çözüm stratejileri geliştirmeye çalıştık. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin daha yaygın bir şekilde kullanımını sağlamak üzere, özellikle lisanssız elektrik üretimine yönelik bir destek programının bu alanda pazar oluşturmak açısından faydalı olacağı öngörüldük. Buna bağlı olarak yüksek katma değerli yenilenebilir enerji ve çevre teknolojilerinin İzmir’de üretilmesi için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının başlatılması da desteklenmesi gereken diğer bir önemli alan olarak belirledik. Geçen 5 yıl içinde yenilenebilir enerji alanında yaptığımız çalışmalar sayesinde İzmir; çevre dostu (yeşil) pazarların gelişimi açısından Türkiye’nin öncü şehirlerinden birisi oldu. Bu çalışmalarımızın sonucunda ülkemizi Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri’nde temsil etmek üzere seçilmemiz bizi ayrıca gururlandırdı.” dedi. / EGE BASIN GRUBU