24 Kasım 2024
  • İzmir8°C
  • Manisa8°C
  • Aydın9°C
  • Afyon-3°C
  • Balıkesir4°C
  • Bursa5°C
  • Çanakkale5°C
  • Muğla5°C

AVRUPA’NIN BİSİKLET AÇIĞINA TÜRK ÇÖZÜMÜ

1963 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş Türkiye’nin ilk bisikletçisi Bisan bugün; son 5 yılda gerçekleştirdiği 500 milyon TL.’lik yatırımla %100’ün üzerinde büyüme kaydeden ve Avrupa’nın en büyük bisiklet üretim tesisine sahip konumda.

Avrupa’nın bisiklet açığına Türk çözümü

02 Haziran 2022 Perşembe 15:28

1963 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş Türkiye’nin ilk bisikletçisi Bisan bugün; son 5 yılda gerçekleştirdiği 500 milyon TL.’lik yatırımla %100’ün üzerinde büyüme kaydeden ve Avrupa’nın en büyük bisiklet üretim tesisine sahip konumda. Çelik ve alüminyum kadro üretimini birarada yapabilen Avrupa’daki tek üretici olan Bisan’ın öncelikli hedefi yine Avrupa. Avrupa’da yılda 22 milyon adet bisiklet satılırken, bunun 10 milyon adedi Uzak Doğu’dan temin ediliyor. Bisan’ın hedefi bu pazarı domine ederek, 10 milyonluk bisiklet talebini Türkiye’den karşılamak.

59 yıl önce İzmir’de küçük bir atölyeden çıkıp bugün bir dünya marka olma yolunda hızla ilerleyen Bisan, beş yıl önce markayı satın alan Ali Orçun Bal yönetimindeki yeni ekiple önce Avrupa’nın sonra da tüm dünyanın lideri olmaya hazırlanıyor. Uzun bir aradan sonra İzmir Kemalpaşa’daki fabrika kapılarını gazetecilere açan ve markanın gelecek dönem hedeflerini paylaşan BAL, yeni yatırımları ve dünya markası olma yolundaki planlarını paylaştı.

Bisan üretim tesisleri, 46 bin metrekare toplam alan üzerine kurulu 25 bin metrekare kapalı alanı ile Türkiye’nin en büyük bisiklet fabrikası olma özelliği taşıyor. 2017 yılında el değiştiren Bisan markası, 5 yıl gibi kısa bir sürede çelik ve alüminyum kadro üretimine yaptığı yatırımla sektörde bir ilke imza attı. Ar-Ge, sürdürülebilirlik, robotik, endüstri 4.0 ve satış sonrası hizmet konularında da yatırımlara devam eden markanın günlük bisiklet üretim adedi 2 binin üzerinde. Yıllık kapasite ise yaklaşık 1 milyon adet.

Çelik ve alüminyum kadroyu bir arada üretebilen tek bisiklet fabrikası Bisan

Üretimin Bisan’ın kalbi olduğunu belirten Bisan CEO’su Ali Orçun BAL; “Montaj sanayi ile dünyaya açılamayacağımızı biliyoruz, dolayısıyla üretime her zaman daha fazla yatırım yapma gayretindeyiz. Son 4 yılda sadece makinelerimiz için 100 milyon TL değerinde yatırım yaptık. Robot yatırımların da için de olduğu toplam yatırım bedelimiz ise 500 milyon TL. Geçen yıl Şubat ayında ise, ileri teknoloji içeren ekipman ve nitelikli işgücü kullanımı anlamına gelen, hata oranını en aza indiren üretimde yalın dönüşüme de start verdik. Teknolojiye ve makinelere yaptığımız yatırımlar sayesinde bugün Türkiye’nin çelik ve alüminyum kadroyu bir arada üretebilen tek bisiklet fabrikası konumuna geldik. Şimdi bu donanımlı tesisten Türk adı taşıyan global bir marka çıkarmak inancıyla çalışıyoruz.”dedi.

“Tüm Avrupa’yı biz domine etmek istiyoruz”

“Bugün, Almanya, İtalya, Yunanistan, ABD, İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Hedefimiz önce AB pazarında, sonra dünya pazarında tanınmış bir Türk markası olmak. Avrupa’da bisiklet pazarında çok hızlı bir büyüme yaşanıyor. Yılda 22 milyon adet bisiklet satılıyor. Bu rakamın yarısı Uzak Doğu’dan ithal ediliyor. Avrupa’dan ithal edilen bu 10 milyonluk pazarı Bisan olarak biz domine etmek istiyoruz. Avrupa’daki bu hedefimizi gerçekleştirmek adına Almanya’da 13 farklı eyalette bayilik oluşturacağız. Almanya’nın dünyaya açılmamız konusunda pilot ülke olacağına inanıyoruz. Uzak Doğu’dan Türkiye’ye kaydıracağımız bu talebin ardından hedef dünya pazarı.”

“Avrupa’daki üçüncü akredite labotuvarını İzmir’de kuracağız”

Ar-Ge yatırımlarına da ağırlık verdiklerinin altını çizen BAL; “Üretimde diğer bir yatırım alanımız Ar-Ge. Avrupa’da iki tane akredite bisiklet labotuvarı bulunuyor. Bunlar Fransa ve Portekiz’de. Biz Bisan olarak üçüncüsünü Türkiye’de İzmir’de kurmak üzere başvurularımızı yaptık. Aynı zamanda Ar-Ge merkezi olma yolunda da başvurularımızı tamamladık. Ar-Ge merkezi olduktan sonra karbon bisiklet üretimine de başlamayı planlıyoruz.” Dedi.

 “Bazı bisiklet modellerinde yerlilik oranını %70’e çıkarmayı başardık”

“Katma değerli ürün ihracatı planlıyorsak ve rekabeti büyütme hedefindeysek yerlilik oranımızı artırmak gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda son 3,5 yıldır çok ciddi yerlilik projelerine imza attık. Bazı bisiklet modellerimizi yüzde 70'e kadar yerlileştirdik. Bu hem rekabet gücümüzü artırıyor hem de ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlıyor.”

“Önceliğimiz ülkemizde bisiklet kültürünün yayılmasını sağlamak”

Yurtiçindeki hedeflerinin global çaplı hedeflerinden çok farklı olduğunu dile getiren Bisan CEO’su Ali Orçun BAL; “2017 yılından bu yana her yıl %100’ün üzerinde büyüme kaydettik. Şu an sektördeki ilk 3  markadan biriyiz. Son iki senede pazardaki yabancı markaların yerini aldık. Türkiye’de bisiklet satan 1.900 nokta var. Bunların 447 tanesinde Bisan markası satılıyor. Hedefimiz çok hızlı hareket ederek yıl sonuna kadar bu sayıyı 500’e çıkarmak. Ancak ülkemiz için globalden daha farklı hedeflerimiz var. Ticari kaygılardan çok ülkemizde bisiklet kullanımının artmasına dair kaygılar taşıyoruz. Bütün amacımız, bisiklete olan bakış açısını değiştirmek. Çocukluğumuzda bisiklete duyduğumuz iştah maalesef yetişkinlikte bitiyor. Bunu değiştirmek istiyoruz. Odağımızda dünyaya açılmak olsa da yurt içi pazarda toplum sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak, ülkemizde bisiklet algısı ve kültürünün yayılmasını sağlamak her zaman önceliğimiz.” dedi.

Pandemiyle gelen e-bike çılgınlığı

Son zamanlada e-bike satışlarındaki artışı da değerlendiren BAL; “Hepinizin bildiği üzere bu aralar her yerde elektrikli bisiklet çılgınlığı yaşanıyor. Bu pandemiyle birlikte artan bir talep. Şu anda ülkemizde e-bike satışlarının en yaygın olduğu yerler İstanbul, Antalya ve İzmir. Hem gençlerin hem de ülkemizde yaşayan yabancıların e-bike’a olan ilgisi daha fazla. Günümüzde, elektrikli ulaşım araçlarının kullanımı tüm dünyada oldukça artmış durumda. Biz de elektrikli bisiklet için üçüncü montaj hattını kurma çalışmalarını hızlandırdık. E-bike’lara olan artarak devam edecek.” Dedi.

Bisan’da bir ilk: Bisiklet hırsızlığına karşı QR kod sistemi

Bisan’da 80’den fazla model olduğunu belirten Ali Orçun Bal, ürün kadar hizmet farklılığı da yaratmak istediklerini dile getirdi. Artan bisiklet hırsızlıklarına karşı Türkiye’de ilk olan bir uygulamayı hayata geçiren Bisan, ürünün üzerindeki QR kod sayesinde tüm servis ve bayilere bilgi aktarıyor ve bisikleti kitleyerek kullanımını ve satışını engelliyor.

Mobil Bike Fitting mobil ve ücretsiz olacak

Bisan’daki diğer bir ilk de, ücretsiz Bike Fitting uygulaması. Bu uygulama ile kullanıcının fiziksel haritasını çıkarılıyor. Keyifli ve sağlıklı bir sürüş için hayati önem taşıyan Bike Fitting uygulamasında ayna kol uzunluğundan selenin açısına kadar milim milim ölçümleme yapılıyor. Böylece kişiye en uygun bisiklet ayarı belirleniyor. Bu hizmet sadece Bisan’da ücretsiz olarak herkese uygulanabiliyor. Randevu ile çalışan bu sistem çok yakında mobil olarak Türkiye’nin en çok bisiklet satışı yapılan illerinde servis vermeye başlayacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.