BAKAN TÜFENKCİ: KOBİ'LERİMİZİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı ile ilgili TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda sunum yaptı. Görüşmelerin ardından tasarı kabul edildi.
18 Ağustos 2016 Perşembe 15:55
BAKAN TÜFENKCİ: KOBİ'LERİMİZİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı ile ilgili TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda sunum yaptı. Görüşmelerin ardından tasarı kabul edildi.
Sabah saatlerinde Elazığ Emniyet Müdürlüğüne yapılan saldırıyı kınayan Bakan Tüfenkci, saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Bakan Tüfenkci, ekonomiyi kalkındırmaya çalışırken terör örgütleri PKK ve FETÖ ile de kararlı mücadelenin devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye yıllardır bu mücadeleyi başarıyla sürdürüyor. Türkiye büyümesini sağlıyor, diğer yandan hainlerle mücadelesini veriyor. Azimle, yekvucüt içinde inşallah bu mücadeleyi başarmış olacağız." diye konuştu.
Ekonominin dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlamak amacıyla ticari işletmeleri teşvik etmek için birçok düzenleme yaptıklarını anlatan Tüfenkci, bunu yaparken dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, işletmelerin dünya piyasalarında oluşan fırsatlardan yararlanabilmelerini sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
KOBİ'lerin ekonomideki rolünün her geçen gün arttığını ve Türkiye'nin büyümesinde KOBİ'lerin önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, "İstatistikler KOBİ'lerin ticari hayatımız için önemini ortaya koymaktadır. Ancak KOBİ'lerin gelişimlerini olumsuz etkileyen çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunların en başında da finansmana erişim güçlüğü gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Finansman karşılığı talep edilen teminatların KOBİ'lerin finansmana erişimindeki en önemli zorluk olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, KOBİ'lerin sermaye yapısının ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluştuğunu, buna karşın finansal kuruluşların ise talep ettikleri teminatların çoğunluğunun taşınmaz varlıklar olduğunu dile getirdi.
Bakan Tüfenkci, Dünya Bankası verilerine göre KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 44'ünün makine, ekipman gibi taşınırlardan, yüzde 34'ünün alacaklardan, yüzde 22'sinin ise taşınmazlardan oluştuğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Görüldüğü gibi işletmeler ile finansal kuruluşların talep ve beklentileri birbiriyle örtüşmemektedir. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırmaktadır. Ülke olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz bu günlerde ekonomik alanda da hep birlikte daha fazla üreterek büyüyeceğiz. Bu bağlamda, özellikle KOBİ’lerimizin finansmana erişiminin önündeki engelleri kaldırarak ticari faaliyetlerin gelişmesini teşvik etmek üzere Hükümet ve Bakanlık olarak çalışmalar yapmakta, politika ve tedbirler geliştirmekteyiz. "
Tasarının kanunlaşmasıyla KOBİ'lerimizin bir anlamda can suyuna kavuşacağına ve dolayısıyla ekonomimiz için önemli gelişmelere vesile olacağına inanıyoruz. Taslağın hazırlık sürecinde uluslararası kuruluşların finansmana erişimin kolaylaştırılması konusundaki uluslararası tecrübe ve çalışmaları inceledik. Ülkemizde taşınır rehni konusunda yaşanan aksaklıklar ile paydaşların talep, beklenti ve önerilerini bizzat uygulayıcılardan dinleyerek tespit etmeye çalıştık. Nihayetinde paydaşların da geniş katılımı ve memnuniyetiyle tasarıya nihai halini verdik."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de işletmelerin taşınırlarının rehninin Ticari İşletme Rehni Kanunu'na göre yürütüldüğünü ancak bu kanunun günün ekonomik ihtiyaçlarına yanıt vermekten uzak kaldığını, taşınır rehninin uygulamasını daralttığını kaydetti.
"ZEYTİN, KAYISI GİBİ ÜRÜNLER TEMİNAT OLARAK KABUL EDİLECEK"
Bakan Tüfenkci, komisyon üyelerinin değerlendirmelerinin ardından, tasarıyı hazırlarken esnaf kuruluşları, odalar, borsalar ve bizzat sahadaki esnafların beklentilerini, taleplerini aldıklarını, Bankalar Birliği başta olmak üzere birçok bankanın genel müdürleriyle görüştüklerini söyledi.
Ziraat Bankası ile yapılan görüşmede, yetkililerin yıllarca ürün veren ağaçların teminat kabul edilebileceğini söylediğini aktaran Tüfenkci, zeytin, kayısı gibi ürünlerin finansal kaynaklarda teminat olarak kabul edileceğini vurguladı. Bankaların stoktaki ürünü ve ham maddeyi de ekspertiz raporu doğrultusunda teminat kabul edebileceğine değinen Tüfenkci, küçük işletmelerin finansal ihtiyaçlarının en doğru şekilde karşılanmasını amaçladıklarını belirtti.
Bakan Tüfenkci, yatırım ortamının iyileştirilmesinde ülke güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şu görüşlere yer verdi: "Siyasetin alanını açalım derken, siyasilerin de terörle arasına mesafe koyması gerekiyor. Türkiye partisi iddiasıyla çıkan bir partinin ürettiği siyaset, Kandil'in icazetinden geçip bölgeyi hendeklere, çukur siyasetine mahkum ediyorsa, vatandaşın evlerini terk etmesine neden oluyorsa, esnafı kepenklerini açamaz hale getiriyorsa ürettikleri siyasetin o bölgenin halkı karşısında hiçbir şey ifade etmediği görülüyorsa, desteklerini kaybediyorsa elbette ki o siyasetçilerin bir kez daha düşünmesi gerekir.
Biz hükümet olarak siyasete alan açmak istiyoruz. Siyasetçinin mutlak gücünü halktan alması lazım. Siyasetçinin 'sırtımı şu terör örgütüne, bu terör örgütüne, şuraya buraya dayadım' diye gezmemezi lazım. Bir parti gücünü halktan alıyor, meşru siyasette yer aldığını iddia ediyorsa, terörle arasına mesafe koymalı. Söz konusu parti ülkenin bölünmesinden, kaosa girmesinden medet umuyorsa bu noktada tavrımızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım."
Teminata konu taşınmazların değerinin belirlenmesi konusundaki ekspertiz tavan ücretlerinin de Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirleneceğini ifade eden Bakan Tüfenkci, işletmelere fazla yük getirmemesi için bu konuda da hassas olacaklarını, teminat sözleşmelerinin harca ve damga vergisine tabi olmayacağını vurguladı.