22 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa21°C
  • Aydın19°C
  • Afyon13°C
  • Balıkesir18°C
  • Bursa21°C
  • Çanakkale19°C
  • Muğla16°C

DENİZLİ’DEKİ FETÖ DURUŞMASINDA ‘BYLOCK’UN DETAYLARI ANLATILDI

Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 31'i tutuklu 3'ü firar 75 zanlının yargılandığı...

Denizli’deki Fetö Duruşmasında ‘Bylock’un Detayları Anlatıldı

13 Aralık 2016 Salı 22:58

Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 31'i tutuklu 3'ü firar 75 zanlının yargılandığı "Tavas çatı yapılanması'nın anlatıldığı davanın duruşmasının ikinci gününde 16 sanığın ifadesi alındı.

Duruşmaya önce tutuklu sanıklar getirildi, daha sonra tutuksuz sanıklar mahkeme salonuna alındı. Duruşmaya gelen sanıkların yakınları yapılan aramanın ardından salona alındı. Sanıklar, avukatlar ile sanık yakınlarının salona alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Ünal Yalçınkaya duruşmayı başlattı. Sanık ifadelerinin alındığı ikinci gününde birinci arada 8 kişi, öğleden sonra 8 kişinin ifadesi olmak üzere toplamda 16 kişinin savunması alındı.

İkinci gününde hakim karşısına çıkan isimlerden biri de örgütün Tavas yapılanmasında etkin isimlerden biri olduğu ileri sürülen Osman B.'ydi. ByLock kullandığı, evinde ele geçirilen belge ve dijital kayıtlarda örgütün ilçedeki kasası olduğunun belirlendiği ileri sürülen Osman B., mahkeme heyetine ifade verdi. Örgütün Tavas kasası olmasına rağmen 2008­-2014 yılları arasında Körfez Dershanesi, daha sonra Çağlayan Catering'de çalıştığı tespit edilen Osman B. bin 300 TL maaş aldığını belirtirken, Osman B.'nin daha sonra Bank Asya'ya 35 bin TL'yi yatırdığı ortaya çıktı.

İfadesinde 2008­-2014 yılları arasında Tavas Körfez Dershanesi'nde muhasebeci olarak çalıştığını, şirkete bağlı kuruluşların gelir ve giderlerine baktığını belirten Osman B., para toplamadığını, belgesiz hiçbir işlem yapmadığını ileri sürdü. "ByLock" kullandığı iddialarını kabul etmediğini belirten Osman B., ByLock tespit edilen telefonu da dershanede öğretmenlik yapan eşi Ü.B.'nin kullandığını savundu.

Örgütün kasası olmadığını, şirketin banka işlemlerini yaptığı için bu şekilde bir algının oluşmuş olabileceğini anlatan Osman B., kimseye para toplamadığını, herhangi birine para aktarmadığını ileri sürdü.

Savunmalarda sanıklar terör üyeliği suçunu kabul etmezken, bir kısmı Bank Asya'da hesabı bulunduğunu itiraf etti, bir kısmı örgüte para yardımında bulunmadığını ileri sürdü.

'ByLock" kullandıklarını itiraf eden itirafçı İbrahim Ö., örgütün gizli haberleşme programı olan "ByLock'u telefonuna yükleyenin ise sözde "ilçe imamı" Hüseyin C.'nin olduğunu ileri sürdü. Örgütün emirlerinin Hüseyin C.'den geldiğini itiraf eden İbrahim Ö., "ByLock'un ise telefona "VNP" isimli bir programa yüklenildikten sonra, "ByLock'un kurulumunun yapıldığının savunmasını yaptı. Bunun ardından ise, isimlerin yüklenilip karşı tarafın eklenmesinin beklendiğini itiraf etti. İbrahim Ö., "Ekleme anında 2 kişinin aynı ortamda olması gerekiyor. Bu program "Tavas imamları" İbrahim K. ve Hüseyin C. ile Celal G. ve Asya Eğitim Hizmetleri Şirketi'nin personelinde vardı. İbrahim K. ile bu program üzerinden mesajlaşıyorduk" diye konuştu.

ByLock'ta neler paylaşıldığı sorusuna ise İbrahim Ö., "Fetullah Gülen'den geldiği söylenen sohbetler, onun gördüğü söylenen rüyalar paylaşılırdı. Amaç morallerin yüksek tutulmasını sağlamaktı. Tavas'ta görev yaptığım 5 yılda "ağabey" olarak da ifade edilen 3 imam görev aldı. Bunlar Ali K., Hüseyin C. ve İbrahim K.'ydi. "İlçenin ablası" olarak ise Birgül M.'yi tanıyorum" itirafında bulundu.

'Ağabey" nedir sorusunu ise "İmam derler aslında. Hiyerarşik bir yapı düşünün, bir ilçenin kaymakamı, bir ilin valisi şeklinde tarif edilir" diye yanıtladı.

Örgütte eğitim danışmanlarının çok etkin olduğunu aktaran İbrahim Ö., bunların genelde bulundukları yerin ikinci adamları konumunda olduklarını, bunların, "il imamını" değiştirme yetkisine bile sahip olduklarını ileri sürdü.

Denizli’deki Fetö Duruşmasında ‘Bylock’un Detayları Anlatıldı