DR. GÜLTEN TAN: "BEYİN FELCİ KALICIDIR AMA ETKİLERİ İYİLEŞTİRİLEBİLİR"
Halk arasında beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi çocukluk çağının en sık görülen özürlülük nedenleri arasında yer alıyor.
14 Eylül 2016 Çarşamba 11:43
Halk arasında beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi çocukluk çağının en sık görülen özürlülük nedenleri arasında yer alıyor. Beyin hasarına bağlı olarak gelişen, aktivite kısıtlamaları, duruş bozuklukları, iletişimsel ve davranışsal problemlere neden olan bu hastalığın sürekli doktor takibinde olması gerekiyor.
Medical Park İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülten Tan, Serebral Palsi'nin beyin hasarı nedeniyle ortaya çıktığını ve bu beyin hasarının, gebelik öncesi ve gebelik boyunca veya doğum sonrası dönemde olabildiğini kaydetti. Tan, "Serebral felç tanısı koymak zordur ve klinik muayene ile hasta takip edilir; MR görüntülenmeden faydalanılır. Tanı koymak için 2 yaşına kadar beklemek tercih edilir. Serebral Palsi de vücudun tümü veya belli bir bölgesi tutulabilir" dedi.
"Nöbetler yaşanabilir"
Uzman Dr. Gülten Tan, "Serebral Palsi'de sıklıkla görme, işitme, yeme ve konuşma bozuklukları ile öğrenme güçlüğü, kişilik ve davranış problemleri görülür. Tedavinin amacı çocuğun yaşamsal fonksiyonlarının maksimum hale getirmek ve oluşabilecek komplikasyonları önlemektir" diye konuştu.
"Yaşam boyu etkiler"
Medical Park İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülten Tan şunları söyledi:
"Serebral Palsi çocuğu yaşam boyu etkilemektedir. Beyindeki zarar kötüleşmez, fakat çocuk büyüdükçe hastalığın etkileri daha fark edilir hale gelir. Ailenin tedavinin aktif bir katılımcısı olması, tedavi başarısının en önemli bölümünü oluşturur. Hastanın hareket gelişimini hızlandırmak, Becerisini arttırma, Kendine bakım ve oyun oynamada bağımsız olmasını sağlamak, konuşma terapisi, gerekiyorsa uygun yardımcı cihaz planlanması ile hastaya uygun spor dalı planlanması gibi uygulamaları kapsamaktadır."