24 Kasım 2024
  • İzmir8°C
  • Manisa6°C
  • Aydın8°C
  • Afyon-2°C
  • Balıkesir2°C
  • Bursa4°C
  • Çanakkale3°C
  • Muğla6°C

EKREM DEMİRTAŞ: KIBRIS’TA BARIŞ HAYAL OLMAYACAK!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs adasındaki sorunların çözümüne ilişkin "Kıbrıs'taki tel örgüleri ve duvarları ekonomi ile yıkalım. Dünyadaki son duvar Kıbrıs’ta ve onu yıkmalıyız. Kıbrıs’ta barış hayal olmayacak " d

Ekrem Demirtaş: Kıbrıs’ta Barış Hayal Olmayacak!

17 Haziran 2016 Cuma 13:02

EKREM DEMİRTAŞ: KIBRIS’TA BARIŞ HAYAL OLMAYACAK!
 
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs adasındaki sorunların çözümüne ilişkin "Kıbrıs'taki tel örgüleri ve duvarları ekonomi ile yıkalım. Dünyadaki son duvar Kıbrıs’ta ve onu yıkmalıyız. Kıbrıs’ta barış hayal olmayacak " dedi. 
 
FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANACAK 
Maraş Bölgesi ile ilgili bir fizibilite raporu hazırlayacaklarını söyleyen Demirtaş, Maraş’ın tekrar yapılanması ve turizme kazandırılması için İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kıbrıs Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ortak çalışma yapacaklarını ifade etti.
 
HAYALET KENT MARAŞ’IN TEKRAR HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN…
Kıbrıs İki Toplumlu Mağusa İnsiyatifi üyeleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kıbrıs Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin katılımıyla, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.  Ziyarette hayalet kent Maraş’ın tekrar hayata geçirilmesi için 3 üniversitenin ortak hareket edeceği ifade edildi.
 
İTO ÜÇ ÜNİVERSİTE İLE BİRLİKTE HAREKET EDECEK 
Maraş’ı tekrar insanlığa ve turizme kazandırmak için İTO ve 3 üniversitenin ortak çalışma yapacağını söyleyen Demirtaş, “Maraş kentini tekrar uyandıracağız ve turizme kazandıracağız.  Maraş bölgesi ile ilgili fizibilite raporu hazırlandı. Maraş’ın insanlığa ve turizme kazandırılması adına 3 üniversite ve Odamız ortak hareket edecek. Bu çalışmayı hemen başlatacağız. Bizim bu faaliyet içinde olmamızın nedeni ortada; deneyim sahibiyiz.  20 yılı aşkın sürede Yunanistan ile hiçbir sorun çözülmediği halde ekonomik anlamda iyi bir ivme kazandık. Ekonomik anlamda iyiyiz ama Kıbrıs sorunu, azınlıklar Ege Denizi ortada, Biz sorunların ekonomik olarak çözüleceğine inanıyoruz” dedi
 
SON DUVAR 
Maraş’ın Kıbrıs’a yılda en az 2 milyon dolar kazandırabileceğini belirten Demirtaş, “Maraş sembol bir yer ve bu anlamda büyük bir şans. Buraya birlikte katkı yaparsak mutluluk duyacağız. Burada duvar var tel örgüler var. Son duvar. Berlin Duvar’ı yıkıldı umarım bu faaliyet aradaki duvarların yıkılmasına ön ayak olur, gelin duvarları yıkalım. Maraş’ın tekrar hayata geçirilmesi Kıbrıs’a en az yılda 2 milyon dolar kazandırır.” dedi. 
 
EKONOMİK VE SİYASET ÜZERİNDE OLUMLU İLİŞKİLERE YOL AÇACAK
Mağusa inisiyatifi aktivisti Okan Dağlı, toplumların temasa geçmesi gerektiğinin altını çizerek, “Toplumların ciddi teması yok liderler görüşüyor toplumlar bir araya gelemiyor. Bu anlamda her iki toplumun oluşturduğu sivil inisiyatif oluşturduk çözümü destekleyecek birtakım adımlar Mağusa’da atılabilir. Bu adımlar ekonomik ve siyaset üzerinde olumlu ilişkilere yol açacak. Bu anlamda Maraş’ın tekrar canlanması limanın uluslararası deniz ticaretini açılması için öneriler sunduk ve görüşlerimizi meşrulaştırdık.  Toplumun çoğu bu görüşleri destekliyor. Barış olacaksa Maraş’ın 3 üniversitenin işbirliği ile fizibilite çalışmalarını yaparak barış sürecine olumlu katkı yapacak” diye konuştu.
 
İKİ TOPLUM ARASINDA İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN EKSİK
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen ise iki toplum arasında işbirliği kültürünün eksik olduğunu dile getirdi. Sözen, “İki toplum arasında eksik olan işbirliği tecrübesi. İki lider bir çözüme ulaştığında bunun sürdürülebilir olması için toplumlar arasında işbirliği kültürünün sağlanması gerekiyor. Dolayısıyla iki toplumun yakınlaşması ve işbirliğinin sağlanması barış sürecine de büyük katkı sağlayacaktır” dedi.