23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa17°C
  • Aydın19°C
  • Afyon11°C
  • Balıkesir20°C
  • Bursa19°C
  • Çanakkale21°C
  • Muğla14°C

GIDA KRİZİ ÇO­CUK­LA­RI TEH­DİT EDİ­YOR

Yaşar Üni­ver­si­te­si, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gü­tü­nün (FAO) Dünya Gıda Günü çer­çe­ve­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len 'Ve­rim­li, Kap­sa­yı­cı, Sür­dü­rü­le­bi­lir ve Da­ya­nık­lı Tarım Gıda Sis­te­mi ile Kim­se­yi Ge­ri­de Bı­rak­m

Gıda krizi ço­cuk­la­rı teh­dit edi­yor

13 Ekim 2022 Perşembe 14:55

Yaşar Üni­ver­si­te­si, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) Gıda ve Tarım Ör­gü­tü­nün (FAO) Dünya Gıda Günü çer­çe­ve­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len 'Ve­rim­li, Kap­sa­yı­cı, Sür­dü­rü­le­bi­lir ve Da­ya­nık­lı Tarım Gıda Sis­te­mi ile Kim­se­yi Ge­ri­de Bı­rak­ma Et­kin­li­ği­ne ev sa­hip­li­ği yaptı. FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, "Düşük ge­lir­li ül­ke­ler­de ve kır­sal ke­sim­de ya­şa­yan ço­cuk­lar­da­ki yaşa göre boy kı­sa­lı­ğı ve boya göre kilo dü­şük­lü­ğü, temel mikro be­sin­ler­de­ki ek­sik­lik­ler ile aşırı ki­lo­lu­luk ve obe­zi­te de dahil olmak üzere ye­ter­siz bes­len­me eği­lim­le­ri büyük en­di­şe kay­na­ğı ol­ma­ya devam edi­yor" dedi.

Dünya, kü­re­sel so­run­la­rın ba­şın­da yer alan gıda krizi ile bo­ğu­şur­ken, ge­lecek ne­sil­le­ri teh­dit eden gıda kri­zi­nin önüne ge­çi­le­bil­me­si için Yaşar Üni­ver­si­te­si önem­li bir prog­ram dü­zen­le­di. Sel­çuk Yaşar Kam­pü­sün­de dü­zen­le­nen et­kin­li­ğe; Yaşar Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Ce­ma­li Din­çer, FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, Yaşar Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Ve­ki­li İdil Yi­ğit­ba­şı, Yaşar Hol­ding İcra Ku­ru­lu Baş­ka­nı Dr. Meh­met Aktaş, BM Gıda ve Tarım Ör­gü­tü Tür­ki­ye uz­man­la­rı, aka­de­mis­yen­ler ve öğ­ren­ci­ler ka­tıl­dı.


Pa­ne­lin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Rek­tör Prof. Dr. Ce­ma­li Din­çer, "Pan­de­mi, kü­re­sel iklim de­ği­şik­li­ği so­ru­nu, artan ma­li­yet­ler, ül­ke­ler ara­sın­da ya­şa­nan derin so­run­lar ve be­ra­be­rin­de gelen fark­lı ger­gin­lik­ler, gıda gü­ven­li­ği­ni teh­dit eder hale gel­miş­tir. Ka­li­te­li bir yaşam stan­dar­dı sür­mek için tarım ve gıda üre­ti­mi­nin doğal kay­nak­lar hiç bit­me­ye­cek­miş gibi değil, sür­dü­rü­le­bi­lir­lik an­la­yı­şı çer­çe­ve­sin­de plan­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği aşi­kar­dır" dedi.


FAO'nun elde et­ti­ği son bul­gu­la­ra göre dün­ya­da yak­la­şık ola­rak 828 mil­yon in­sa­nın aç­lık­la karşı kar­şı­ya ol­du­ğu­nu be­lir­ten FAO Tür­ki­ye Tem­sil­ci Yar­dım­cı­sı Dr. Ay­şe­gül Se­lı­şık, "Dün­ya­da sağ­lık­lı bes­len­me­nin ma­li­ye­ti­ni kar­şı­la­ya­ma­yan kişi sa­yı­sı­nın 112 mil­yon kişi ar­ta­rak yak­la­şık 3.1 mil­yar in­sa­na ulaş­tı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Bu durum, mev­cut ta­rım-gı­da sis­te­mi­nin kı­rıl­gan ve sür­dü­rü­le­mez ol­du­ğu­nu or­ta­ya ko­yu­yor. Düşük ge­lir­li ül­ke­ler­de ve kır­sal ke­sim­de ya­şa­yan ço­cuk­lar­da­ki yaşa göre boy kı­sa­lı­ğı ve boya göre kilo dü­şük­lü­ğü, temel mikro be­sin­ler­de­ki ek­sik­lik­ler ile aşırı ki­lo­lu­luk ve obe­zi­te de dahil olmak üzere ye­ter­siz bes­len­me eği­lim­le­ri büyük en­di­şe kay­na­ğı ol­ma­ya devam edi­yor. Yoğun ça­ba­lar gös­te­ril­me­di­ği tak­dir­de boya göre kilo dü­şük­lü­ğü so­ru­nu ya­şa­yan ço­cuk­la­rın sa­yı­sı­nın ar­ta­ca­ğı­nı ön­gö­rü­yo­ruz" dedi.
Kim­se­nin ge­ri­de kal­ma­ma­sı için bir dö­nü­şü­mün artık zo­run­lu ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Dr. Se­lı­şık, "Bu dö­nü­şü­mün temel amacı; ve­rim­li, kap­sa­yı­cı, sür­dü­rü­le­bi­lir ve da­ya­nık­lı ta­rım-gı­da sis­te­mi­ni inşa etmek ol­ma­lı­dır. FAO ola­rak siz­le­ri kim­se­yi ge­ri­de bı­rak­ma­dan, daha iyi üre­tim, daha iyi bes­len­me, daha iyi çevre, daha iyi bir yaşam için bir­lik­te ça­lış­ma­ya ça­ğı­rı­yo­ruz" diye ko­nuş­tu.

"Yaşam stan­dar­dı art­ma­lı"
FAO'nun Tür­ki­ye fa­ali­yet­le­ri hak­kın­da bilgi veren FAO Tür­ki­ye Kı­dem­li Prog­ram Ko­or­di­na­tö­rü Özcan Tür­koğ­lu, "FAO, BM'nin bir tarım ve gıda ala­nın­da­ki uz­man­lık ku­ru­lu­şu­dur. FAO ola­rak viz­yo­nu­muz gıda ve ta­rı­mın; her­ke­sin, özel­lik­le de en yok­sul­la­rın yaşam stan­dart­la­rı­nın eko­no­mik, sos­yal ve çev­re­sel açı­dan sür­dü­rü­le­bi­lir bir şe­kil­de iyi­leş­ti­ril­me­si­ne kat­kı­da bu­lun­du­ğu, açlık ve ye­ter­siz bes­len­me­den arın­mış bir dünya oluş­tur­mak. St­ra­te­jik ama­cı­mız ise açlık ve ye­ter­siz bes­len­me so­run­la­rı­nın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­na yar­dım­cı olmak. Tarım, or­man­cı­lık ve ba­lık­çı­lık fa­ali­yet­le­ri­ni daha ve­rim­li ve sür­dü­rü­le­bi­lir hale ge­tir­mek. Kır­sal yok­sul­lu­ğu azalt­mak. Kap­sa­yı­cı ve ve­rim­li tarım ve gıda sis­tem­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si­ne ola­nak sun­mak. Kriz­ler ve afet­ler kar­şı­sın­da geçim di­renç­li­li­ği­ni ar­tır­mak" dedi.

Ta­rı­ma ni­te­lik­li insan kay­na­ğı
Yaşar Üni­ver­si­te­si Tarım Bi­lim­le­ri ve Tek­no­lo­ji­le­ri Fa­kül­te­si­nin ge­le­nek­sel zi­ra­at fa­kül­te­sin­den fark­lı ol­du­ğun be­lir­ten Rek­tör Yar­dım­cı­sı Prof. Dr. Le­vent Kan­dil­ler ise üni­ver­si­te­nin Ta­rım-Gı­da Pro­je­le­ri, Tarım Bi­lim­le­ri ve Tek­no­lo­ji­le­ri Fa­kül­te­si ve il­gi­li li­san­süs­tü eği­tim prog­ram­la­rı hak­kın­da bil­gi­ler verdi.
Prof. Dr. Kan­dil­ler, "Bir se­ne­lik sta­jın ar­dın­dan sek­tö­rün ih­ti­ya­cı olan insan kay­na­ğı­nı üre­te­ce­ği­mi­ze ina­nı­yo­ruz. Yaşar Top­lu­lu­ğu gibi ar­ka­mız­da sek­tö­rün di­na­mik gücü bu­lu­nu­yor. On­la­rın des­tek­le­riy­le uy­gu­la­ma­lı ders­le­ri, sek­tö­rün uz­man­la­rıy­la ye­rin­de verme şan­sı­mız var" diye ko­nuş­tu.

Tarım ko­nu­şul­du
Pa­ne­lin ikin­ci bö­lü­mün­de ise İzmir Ti­ca­ret Bor­sa­sı (İTB) Genel Sek­re­te­ri Dr. Erçin Gü­dü­cü, 'İzmir Tarım Tek­no­lo­ji Mer­ke­zi' baş­lık­lı su­nu­mu­nu yaptı. Konak İlçe Tarım ve Orman Mü­dü­rü Ruh­şan Öz­de­mir Çift­çi da, "Gıda Dostu Mut­fa­ğım" isim­li su­nu­mu­nu ger­çek­leş­tir­di. Pa­ne­lin son bö­lü­mün­de Pınar Ens­ti­tü­sü Di­rek­tö­rü Ümit Sav­cı­gil ile An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Kal­kın­ma Ça­lış­ma­la­rı Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Bü­lent Gül­çu­buk, "Sür­dü­rü­le­bi­lir Tarım İçin Genç Çift­çi Mes­le­ki ve Bi­rey­sel Ka­pa­si­te Ge­li­şim Prog­ra­mı su­nu­mu­nu yaptı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.