23 Kasım 2024
  • İzmir13°C
  • Manisa8°C
  • Aydın12°C
  • Afyon12°C
  • Balıkesir4°C
  • Bursa3°C
  • Çanakkale7°C
  • Muğla17°C

GÜNEŞ ÇARPMASINA KARŞI EN AZ İKİ LİTRE SU!

Türkiye’nin doğusundan batısına kadar birçok ilde kavurucu sıcaklar yaşanırken, baş ağrısı, halsizlik, bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren güneş çarpması, önlem alınmadığı takdirde hayati tehlike arz ediyor.

Güneş Çarpmasına Karşı En Az İki Litre Su!

28 Temmuz 2017 Cuma 09:56

Türkiye’nin doğusundan batısına kadar birçok ilde kavurucu sıcaklar yaşanırken, baş ağrısı, halsizlik, bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren güneş çarpması, önlem alınmadığı takdirde hayati tehlike arz ediyor. Su içmek için susamayı veya terlemeyi beklemememiz gerektiğini söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, en az iki litre sağlıklı ve taze su içilmesini öneriyor.

Haziran ayının sonlarında başlayan kavurucu sıcaklar etkisini sürdürürken, birçok ilde termometreler rekor kırıyor. Özellikle öğle saatlerinde plajların bile boş kalmasına neden olan sıcaklar, baş ağrısı, halsizlik, bulantı gibi belirtilerle kendini gösteren ve önlem alınmadığı takdirde hayati tehlikeye yol açan güneş çarpmasıyla sonuçlanabiliyor.

Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, sıvı kaybı ve artan hava sıcaklığı sonucunda vücut ısısının yükselmesinin, güneş çarpmasının en önemli nedeni olduğunu söyleyerek suyun önemine dikkat çekti. Aksoy, “Bir yetişkinin ortalama vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i sudan oluşuyor. Bu ağırlığın yüzde 10’undan fazla sıvı kaybı yaşanması, halsizlik ve güneş çarpmasına sebep oluyor. Acil önlem alınmadığı takdirde kayıp artıyor ve yüzde 20’ye ulaştığında ise hayati tehlike arz ediyor. Bu nedenle özellikle sıcak havalarda susamayı veya terlemeyi beklemeden ortalama iki litre su içmemiz gerekiyor” diye konuştu.

5 YAŞ ALTI, 65 YAŞ ÜSTÜ RİSKLİ GRUPTA

Suyun aynı zamanda derinin nemliliğini artırdığını ve vücut ısısının dengesini sağladığını belirten Diyetisyen Aksoy, vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması ile oluşan güneş çarpmasının; cilt kuruluğu, kızarma, bulantı, nabız artışı, kramp, güçsüzlük, baş ağrısı ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Güneş çarpmasının, kalp ve tansiyon hastaları, böbrek hastaları, beş yaş altı çocuklar, hamile ve emziren kadınlar, 65 yaş üstü kişiler, sporcular ve açık havada çalışanlar için daha büyük bir risk taşıdığını belirten Canan Aksoy, sıcak yerlerde çalışan kişilerin de, güneş çarpması ile aynı belirtilere sahip sıcak çarpması için önlem almaları gerektiği konusunda uyardı.

İYİ HİSSETSENİZ BİLE HASTANE ŞART!

Güneş çarpmasının acil tedavi gerektiren tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen Aksoy, ilk etapta yapılması gerekenleri şu sözlerle anlattı, “Güneş çarpması görülen hastayı, dinlenmesi ve sakinleşmesi için serin bir yere yatırın. Kıyafetlerini çıkartarak soğuk suya sokun ve eğer bilinci açıksa su içirin. Terleme ile kaybettiği sıvıyı yerine koymak için bir litre suya, bir çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı tuz ekleyin veya maden suyu içirin. Vücut ısısı düşse bile hastaneye götürmeyi ihmal etmeyin.”

GÜNEŞ ÇARPMASINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

- Direkt güneş ışınlarına maruz kalmayın.

- Açık renkli kıyafetler giyin.

- Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.

- Güneş koruyucu kremler sürün.

- Egzersizlerinizi sabah ve akşam saatlerinde yapın.

- Kapalı alanları sıklıkla havalandırın.  

- Kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyacak şekilde yeterli ve sağlıklı su için.

SUYU SOĞUTURKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

Sıcak havalarda içtiğimiz suyun miktarı kadar sağlıklı olması da önem taşıyor. Diyetisyen Canan Aksoy, ağır metallerden ve zararlı mikroorganizmalardan arındırılmış, taze ve sağlıklı sular içilmesini gerektiğine dikkat çekiyor, “Sağlıklı ve taze içme suyunu elde edebilmenin en etkili ve basit yolu, arıtılmış içme suyudur. Saklama koşulları açısından en doğru yöntem ise, evde arıtılmış içme sularının cam şişelerde muhafaza edilmesidir. Bunun yanı sıra, su ve diğer içeceklerimizi soğutmak için kullandığımız buzların sağlıklı olması da çok önemli. Buzlar şebeke suyuyla değil, tükettiğimiz su ile hazırlanmalı ve sık sık yenilenmelidir.”

HALSİZLİĞE KARŞI ÖZEL TARİF: YEŞİL SMOOTHİE

Sıcak havalar, güneş çarpmasına maruz kalmayanlar için bile baş ağrısı ve halsizliğe yol açabiliyor. Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’un yeşil smoothie tarifi, enerjiyi artırırken lezzetiyle de keyif veriyor.

YEŞİL SMOOTHİE

1 avuç ıspanak

1/2 elma

1 kaşık avokado

1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

1 bardak süt

1 - 2 adet buz

Tarçın

Katı malzemeleri blender veya katı meyve sıkacağından geçirdikten sonra sütle karıştırıp buz ekleyin. / EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com