23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa19°C
  • Aydın19°C
  • Afyon11°C
  • Balıkesir19°C
  • Bursa21°C
  • Çanakkale15°C
  • Muğla15°C

İYİ Kİ İZMİR’DE YAŞIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ömür boyu diyet zorunluluğu olan çölyak ve PKU hastaları için hazırladığı destek programlarıyla yine Türkiye’ye örnek oldu

İyi Ki İzmir’de Yaşıyoruz

17 Haziran 2016 Cuma 11:43

İYİ Kİ İZMİR’DE YAŞIYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ömür boyu diyet zorunluluğu olan çölyak ve PKU hastaları için hazırladığı destek programlarıyla yine Türkiye’ye örnek oldu. Çölyak ve PKU hastası çocuklar ve ailelerini bir araya getiren Büyükşehir Belediyesi, onlara “düşük proteinli” pasta ikram edip diyete uygun ürünlerle hazırlanan gıda paketleri dağıttı. Çölyak ve PKU hastası aileler, “İyi ki İzmir’de yaşıyoruz” dedi.


İyi Ki İzmir’de Yaşıyoruz paylaşan: egeplay

Onlar çoğumuz için vazgeçilmez sayılan pek çok lezzeti hiç tatmamış, fırından yeni çıkmış taze boyoz ya da gevreği sadece koklamakla yetinmiş, canlarının çektiği şeyleri yiyemeyen ve bu yüzden kimi zaman aç kalan insanlarımız..

Onlar okul kantininden hiçbir şey alıp yiyemeyen çocuklarımız..

Onlar ömür boyu diyet yapma zorunluluğu olan çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastaları..

Ama onlar sahipsiz değil!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ömür boyu diyet zorunluluğu olan çölyak ve PKU hastaları için hazırladığı destek programlarıyla Türkiye’ye örnek oluyor. Kent Ekmek Fabrikası’nda uygun fiyatlı glutensiz ekmek üretimi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hastalıklarla mücadele edenlere ayrıca özel gıda paketi dağıtımlarını sürdürüyor.

ÇOK ÖZEL BİR BULUŞMA

Doğal Yaşam Parkı’nda bir araya getirdiği çölyak ve PKU hastası çocuklar için özel üretim “düşük proteinli” pastaları hazırlatarak onları hayallerindeki lezzetle buluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 409 çölyak ile 81 fenilketonüri hastasına da diyete uygun ürünlerle hazırlanan gıda paketleri dağıttı.

Ağaç Kakan Kukla Atölyesi’nin hazırladığı “Bir Balık Hikayesi” gösterisini izleyip daha sonra Doğal Yaşam Parkı’nı keyifle dolaşan çölyak ve PKU’lu çocuklar, unutulmaz bir gün yaşadı.

YILDA ÜÇ KEZ ERZAK DAĞITILACAK

Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan gıda paketlerinde çölyak hastaları için çok amaçlı un, burgu makarna, tel şehriye, spagetti makarna, çikolata kaplı bisküvi, petibör klasik bisküvi, tuzlu kraker, grisini, vanilyalı ve fındıklı gofret bulunuyor. Fenilketonüri hastaları için hazırlanan paketlerde ise ekmek unu, burgu makarna, düdük makarna, tel şehriye, spagetti makarna, tuzlu çubuk kraker ve pandispanya kurabiye gibi ürünler yer alıyor. Paketlerden yılda üç kez dağıtılması öngörülüyor.

“BİZ DIŞARIDA HER GÜN AÇ KALIYORUZ”

Çölyak hastası Matematik öğretmeni Gülay Artan, çölyak ve fenilketonüri hastalığına ülkemizde gerekli önemin verilmediğine bu yüzden de bu hastalıkla mücadele eden kişilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Çölyak ve PKU çok pahalı bir hastalık olduğu için biz de her istediğimizi yiyemiyoruz. 2008 yılından bu yana farkındalık yaratarak bunu kendine bir görev edinen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ayakta alkışlamak gerek. Çünkü Büyükşehir Belediyesi, bu yardımları yaparken maddi durum şartı aramıyor. Gelirin iyiymiş, kötüymüş buna bakmaksızın erzak yardımını çölyak ve PKU’lu hastalara veriyor. İyi ki İzmir’de yaşıyoruz. Bu çok zor bir hastalık çünkü canınızın çektiği hiçbir şeyi yiyemiyorsunuz. Siz hiç gevreğin kokusuyla onu yemeği hayal ettiniz mi veya okulun kantininde bizim için yiyecek hiçbir şey olmadığı için aç kaldınız mı? İşte ‘Biz dışarıda her gün aç kalıyoruz’ ve hayatımızdan birçok şeyi çıkararak bir yaşam sürmek zorunda kalıyoruz.”

BAŞKAN KOCAOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Fenilketonüri Derneği Başkanı Songül Yalçıner Korkmaz, bu hastalıkla mücadele eden pek çok kişinin bu desteğe muhtaç olduğunu söyleyerek, “Bu projeyi başlatan kişilerden biriyim. Diyete destek ürünler konusunda insanlar çok büyük sıkıntılar yaşıyordu. Biz de bunu Büyükşehir Belediyesi'yle görüşerek bu projeyle taçlandırdık ve 6 yıldır birçok kişiye umut olduk. Büyükşehir Belediyesi’nin dağıtmış olduğu ürünler ihtiyacı karşılayarak, çocukların kaçamak yapmalarını ve zekalarını kötü etkilemelerine bir anlamda da izin vermedi. Bu anlamda da Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

DESTEK KATLANARAK DEVAM EDİYOR

Ege Çölyak Yaşam Derneği Başkanı Vahdet Yalıt, yardımların her sene katlanarak devam ettiğini dile getirerek, “İlk başlarda yılda bir kez yardım paketlerini ailelere ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, bu sene paket yardımını üç kez yaparak ailelere desteğini bir kez daha gösterecek” diye konuştu.

“BU DURUM BENİM ZORUMA GİDİYOR”

9 senedir çölyak hastası olarak yaşamını devam ettiren 14 yaşındaki Buse Ergün ise, gelen ürünleri bulmakta zorluk çektiği için paketin gelmesine çok sevindiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bizim yiyebilecek olduğumuz ürünler çok pahalı, her yerde bulunmuyor. Sizin 35 kuruşa aldığınız krakerleri biz 15 liraya almak zorunda kalıyoruz ve bu çok zor bir durum.  En çok okulda zorlanıyorum çünkü arkadaşlarımın çoğu normal yiyecekler yerken ben onları yiyemiyorum ve bu durum benim çok zoruma gidiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yardımlar da sayesinde bir kraker bana 2- 3 ay yetebiliyor.”

72 KENTE İZMİR’DEN EKMEK GİDİYOR

Dar gelirli vatandaşlara destek olmak için kurduğu Kent Ekmek Fabrikası’nın üretim yelpazesine 2011 yılında glutensiz ekmeği dahil eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı sosyal sorumluluk projesiyle sadece İzmir’de değil, başka şehirlerdeki çölyak ve fenilketonüri hastalarına da umut oldu. Yatırım ve üretim maliyetinin yüksek olması nedeniyle fırınların üretmek istemediği glutensiz ekmek için elini taşın altına koyan Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği ekmekler, 72 şehirde 924 farklı noktaya gönderiliyor. 1.5 TL’den satılan glutensiz ekmeklerin ’tost’ ve ’hamburger' olmak üzere iki ayrı tipi bulunuyor.

ÇÖLYAK VE FENİLKETONÜRİ HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak, glutein proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşan bir hastalık. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunuyor. Bu ürünlerin alınmasıyla gelişiyor. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan hastalık sebebiyle bağırsak duvarları düzleşiyor ve besin emilimini tam olarak yapamıyor.

Fenilketonüri ise kalıtım yolu ile geçen, ilerleyici zeka ve gelişim geriliği yapan bir metabolizma hastalığı. Erken teşhis konulan bebeklerde fenilanin amino asidi yönünden “fakir diyet” uygulanmasıyla zeka geriliği tamamen önlenebiliyor. Fenilketonüri hastalığının tedavisi, düşük proteinli ve fenilalanin amino asidinden düşük besinlerin kullanımıyla mümkün.