MUĞLALI YAZARDAN BİR İLK: KAĞIT TOPLAYICILARIN KİTABINI YAZDI
Muğlalı yazar Melda Zirek, yılın bir bölümünde yaşadığı İstanbul'da 2 yıl boyunca kağıt toplayıcıların hayatını yakından inceledi ve hayatlarını...
12 Ağustos 2016 Cuma 13:18
Muğlalı yazar Melda Zirek, yılın bir bölümünde yaşadığı İstanbul'da 2 yıl boyunca kağıt toplayıcıların hayatını yakından inceledi ve hayatlarını "Uçurtmalar Kirlenmez" isimli kitapta anlattı.
Zirek'in geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan romanı bilimsel ve sosyolojik veriler de ortaya koyuyor. Sosyete semtlerinde yaşayanların aslında en ucuz mağazalardan alışveriş yapıp, dışarıda gösterişli yaşadıkları, daha mütevazi bilinen semtlerin de kaliteli ürünler tükettikleri kağıt toplayıcıları sayesinde ortaya çıkıyor. Kitapta, hapisten çıkıp iş bulamayanlar, kocasından şiddet gördüğü için evden ayrılanlar, fuhuş yapmak istemeyen kadınlar, toplumun dışladığı insanlar ve ek iş olarak kağıt toplayanların hayatı anlatılıyor. Zirek, kitabı için, "Bu güne kadar yazılmamış bir konu. Sırtındaki yükün altında adeta kaybolan bu insanların, bütün amaçlarının bir sonraki çöpe ulaşabilmek olduğunu anladığımda hayatlarını yazmaya karar verdim. Yaklaşık 2 yıl boyunca zaman zaman onlarla gezdim, sohbet ettim. İlk başta geri dönüşüme ışık tutmaktı amacım fakat, içlerine girince enterasan konular ve hikayelerle karşılaştım. Yine farklı karakterlerde insanlarla tanıştım" dedi.
Kağıt toplayıcıların arasında, köyünde ağa iken burada amele olanlar, fuhuştan, koca şiddetinden kaçan kadınlar, hapisten çıkanlar, toplumun dışladığı insanlar olduğunu belirten Zirek, "Bir çoğu kitap, dergi okuyor. Entelektüel diyebileceğimiz insanlar var içlerinde. Tabi, sadece şarap parası için kağıt toplayan da. Çöpten topladığı kitap ve dergileri biriktirerek sahaf açan bile var aralarında. Sosyete, semtlerinde çöplerden en ucuz markalar çıkıyor. Yani evde en ucuz ürünü tüketiyorlar, dışarı da en lüks yerlerde pahalı şeyler tüketiyorlar. Yine, daha mütevazi bilinen semtlerde insanlar evlerinde kaliteli ürünler tüketiyor, dışarı da daha az harcıyor. Sosyete semtleri gösterişe meraklı denilebilir. Çöpçülerin böyle bilimsel verilere de katkıları oluyor. Bir de, kağıt toplayıcıların hayatı bu romanla ilk kez kitap haline getirildi" diye konuştu.