24 Kasım 2024
  • İzmir6°C
  • Manisa5°C
  • Aydın6°C
  • Afyon-4°C
  • Balıkesir2°C
  • Bursa3°C
  • Çanakkale6°C
  • Muğla5°C

ÖĞRENCİDEN YÜZDE 100 YERLİ SANAL GERÇEKLİK OYUNU

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman yazılımı ve grafik taban tasarımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu tasarladı.

Öğrenciden Yüzde 100 Yerli Sanal Gerçeklik Oyunu

17 Ağustos 2016 Çarşamba 11:18

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman yazılımı ve grafik taban tasarımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu tasarladı. Akıllı telefonların sanal gerçeklik aracına dönüştürülmesinin büyük bir fırsat olduğunu belirten Yayman, tasarladığı oyunu geliştirerek yakın zamanda piyasaya sunmak istediğini söyledi.

Teknolojinin son yıllardaki gelişimi, oyun ve eğlence dünyasında da yenilikleri beraberinde getirdi. Bazı ucuz ekipmanlar sayesinde akıllı telefonların sanal gerçeklik aracına dönüşmesi, sanki oyunun içindeymişsiniz hissi veren uygulamalara ulaşımı kolaylaştırdı. Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman da yazılımı ve grafik taban tasarımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu yaptı. Akıllı telefonların sanal gerçeklik aracına dönüştürülmesinin büyük bir fırsat olduğunu belirten Yayman, tasarladığı oyunu geliştirerek yakın zamanda piyasaya sunmak istediğini belirtti.

"Çok yeni bir alan"

Sanal gerçeklik; öğrenme teknolojilerinden sinemaya, silahlı kuvvetlerden sağlığa kadar birçok alanda hayatımıza girmeye devam ediyor. Birçok farklı alanda kullanılsa da en büyük ve ilgi çeken kullanım alanı ise bilgisayar oyunları endüstrisi. Sanal gerçeklikte kullanılan başlıkların fiyatlarının sürekli düşmesi, akıllı telefonlarla kullanılabilen kağıttan gözlüklerle de bu teknolojilere erişim mümkün olması sektöre daha da çekici kılıyor.

Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman, bu fırsatı değerlendirerek grafik taban tasarımı ve yazılımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu yaptı. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Okay'ın danışmanlığında yaptığı oyunun test aşamasını başarıyla geçtiğini belirten Hakan Yayman, "Bu proje benim bitirme projem. Sanal gerçeklik çok yeni bir alan. Türkiye'de bu alanda çalışan çok az insan var. Ben de bu durumu fırsata çevirmek istedim. Sanal gerçeklik alt yapısında çalışan bir uygulama ve oyun yapmayı planladım. Yazılım temeli ve grafik tabanları bana ait AlienBase isimli, strateji ve savaş unsurları olan bir sanal gerçeklik oyunu yaptım" dedi.

Yatırımcı desteği arıyor

Bu alanda yeni projeler üretmek ve geleceğin teknolojisine katkıda bulunmak istediğini belirten Yayman, "AlienBase isimli oyunumun grafik ve yazılım tabanlarını daha da geliştirerek piyasaya sunmak için çalışmalar yapıyorum. Aynı zamanda bu alanda yeni projeler de yapmaya başladım. Masraflı bir alan olduğu için yatırımcı desteği arayışlarımı sürdürüyorum" diye konuştu.

Mobil oyun piyasası 36.9 milyar dolara ulaşacak

Goldman Sachs'ın hazırladığı rapora göre; 2025 yılında 85 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenen sanal gerçeklik pazarının, özellikle oyun ve eğlence endüstrisi için potansiyeli çok büyük. Ayrıca, eğitimden seyahate, tıptan iletişime kadar birçok alanda yoğun şekilde kullanım potansiyeli bulunuyor. Pazar araştırma şirketi Newzoo da küresel oyun endüstrisinin 2016 yılında 99.6 milyar dolarlık bir pazar olacağını tahmin ediyor. 2015 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 8.4 büyüme bekleyen şirket, asıl önemli hamlenin 2016 yılında mobil tarafından yapılacağını da belirtiyor. Newzoo, 2016 yılında mobil oyun endüstrisinin 36.9 milyar dolara ulaşacağını, sanal gerçeklik pazarının da gelecek yıllarda oyun pazarını domine edebilecek potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor.

Türkiye'de 22 milyon oyuncu var

Oyun sektörünün Türkiye'deki pazar büyüklüğü ise 464 milyon dolar. Türkiye'de yaklaşık 22 milyon oyuncu var. 11 milyondan fazla insan ise oynadıkları oyunların için de para harcıyor. 2020 yılında, oyun pazarının 2 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor. Gelecekte oyunların nasıl olacağıyla ilgili beklentiler ise sanal gerçeklik teknolojisine bağlı. 2016'nın sanal gerçekliğin çıkış yılı olacağı düşünülürken oyun sektörünün geleceği açısından da çok önemli olduğu vurgusu ön plana çıkıyor.

Öğrenciden Yüzde 100 Yerli Sanal Gerçeklik Oyunu