24 Kasım 2024
  • İzmir9°C
  • Manisa9°C
  • Aydın10°C
  • Afyon-3°C
  • Balıkesir7°C
  • Bursa6°C
  • Çanakkale6°C
  • Muğla5°C

ORTANCA KARISI İLE...

Yaşar Eyice

26 Mart 2017 Pazar 19:50

ORTANCA KARISI İLE...

Yaşar EYİCE / Yeni Vizyon Gazetesi

*- Oteller boş, köpekler cirit atıyor!

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin orman varlığının 1,5 milyon hektar, orman servetinin ise yüzde 30 arttığı ortaya çıktı.
Türkiye yüzölçümünün yüzde 27,6’sı ormanlık alanlardan oluşurken, nüfusun yüzde 10’unun da orman köylerinde yaşadığı belirlendi.
Son 15 yılda toplam orman varlığı artışı 1,5 milyon hektara ulaşırken, orman servetinin ise yüzde 30’un üzerinde arttığı tespit edildi.

*- Dünyada en fazla orman Rusya’da...

Dünyada ise orman varlığı yaklaşık 4 milyar hektar civarındayken, bu miktarın kara alanlarının yüzde 30’unu oluşturduğu belirlendi.
En fazla ormanlık alana sahip ülke Rusya olurken, onu Brezilya, Kanada ve ABD’nin  izlediği görüldü.
Bu arada bir sapma yapayım; görmesem inanmam!
Moskova’da şehrin içinde bile iki tane orman var.
Yanlışlıkla girerseniz, kaybolmanız işten bile değil...
Nasıl bizim İzmir’de tek yeşil alanımız Kültürpark ise, onun defalarca büyüğünü, yani gerçek bir ormanı düşünün...
Türkiye ise orman alanını artıran ülkeler arasında 23. sırada…
İncelemeye göre, Türkiye’nin dünyada orman alanını artıran sayılı ülkelerden birisi olduğu anlaşıldı.
Dünya Bankası’na kayıtlı 208 ülkeden 84 tanesinde orman alanları artarken İzlanda’nın ilk sırada olduğu listede Türkiye’nin 23. sırada yer aldığı belirlendi.

*- Karadeniz Bölgesi ilk sırada…

Ülkemizin ormanlık alan dağılımında ise yüzde 25 ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada geliyor.
Akdeniz Bölgesi yüzde 24 ile ikinci sırada yer alırken, orman alanı bakımından yüzde 17 ile Ege Bölgesi üçüncü Marmara Bölgesi yüzde 13 ile dördüncü sırada yer alıyor.
Doğu Anadolu Bölgesinde ormanlık alan yüzde 11 olurken İç Anadolu’da ise yüzde 7 olduğu belirlendi.
En az ormanlık alana sahip olan bölge ise yüzde 3 ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi oldu.
Ormanın en çok yer kapladığı illerin ise sırasıyla Antalya, Kastamonu, Muğla ve Mersin olduğu saptandı.

*- Acaba neleri okuduk?

Yazdığım bu resmi verileri okuduğumuzda ‘Aman ne güzel!’ demek geçiyor, insanın içinden...
Bu arada şunu da belirteyim;
Ormanlarımızla ilgili medya yansımalarını da inceleyen Medya Takip Ajansı Interpress’in üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmasına göre, ormanlar hakkında yazılı basında son bir yılda 22 bin 485 haber çıktığı belirlendi.
Ormanlarımızın korunmasına yönelik bilinçlenmeyi sağlamak ve ağaç sevgisini arttırmak amacıyla her yıl düzenlenen Orman Haftası ile ilgili ise yazılı basına 1.794 haber yansıdığı tespit edildi.
Bu arada ben ilave edeyim acaba bu binlerce haberde neler işlendi, halka duyuruldu...
Ben söyleyeyim; Ormanların nasıl talan edildiğini duyduk, gördük çok zaman!
İşte yakın zamandan, geçen haftadan küçük bir örnek!

*-  Güllü müteahhide bakın?

Terör kurbanları ve şehitler için karanfilleri fakirlerin kullandıklarını, kendisinin ise ortanca genç karısı ile gül aldıklarını övünerek kameralara anlatınca büyük tepki görmüştü.
Bu arada özellikle İstanbul’un tek yeşillik alanları askeriyelerin 15 Temmuz’dan sonra kent dışına taşınma kararı alınmasıyla oralara hemen talip olup binalar dikeceğini açıklayan Ali Ağaoğlu için Orman ve Su İşleri Bakanlığından Ali Ağaoğlu açıklamayı yaptı:
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu’nun Uludağ ile ilgili yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, Uludağ'ı istediği gibi yönetmenin kimsenin haddine olmadığını, Uludağ Milli Parkı’nın kimseye feda edilmeyeceğini bildirdi.

*- Bakan yalan söylemez

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ali Ağaoğlu'nun Uludağ'da düzenlediği 'Geleneksel Basın Buluşması’nda gazetecilere yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘Yapılan haberlerde Uludağ'ın orman kanunu ile yönetilemeyeceği, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun inadından vazgeçerek Uludağ'ın yönetimini Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne vermesi gerektiği, Uludağ'ın ötekileştirildiği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'ya gıcıklığının olduğu gibi akla ziyan ifadeler yer almaktadır.
Keşke bu toplantıda yapılan açıklamaları haberleştiren basın mensupları, otel yöneticilerinden aldığı bilgilere ilave olarak Uludağ Milli Parkı Müdürlüğü veya Bursa'da bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de konuşarak yazısını yazmış olsa idi.
O zaman inanıyoruz ki bu tür yanlışlıklara düşülmezdi.

*- Vatandaş,  kendi mülküne bile inşaat yapamıyor!

Ağaoğlu Hotel için bakanlığımızca tahsis yapılmış, ancak tahsis sınırlarının dışına çıkılarak imar planına aykırı olarak orman alanına kaçak bina yapılmıştır.
Bu kaçak binalar 2000 yılından önce dönemin siyasilerince bürokratlar üzerine yapılan baskılarla gerçekleştirilmiştir.
Bu kaçak yapıların yıkılıp imara uygun hale getirilmesi için ilgili firmaya tebligat yapılmış, ancak bu güne kadar bir işlem yapılmamıştır.

*- Vay anasını!

Yapılan haberlerde Ali Ağaoğlu'nun çileden çıktığı ifadelerine de yer veriliyor.
Bir kişinin veya firmanın çileden çıkmaması için tahsise ve mevzuata aykırı inşaat yapması ve bunun devamı mı gerekiyor?
Ayrıca haberlerde Ali Ağaoğlu'nun, tesisin anahtarını yetkililere verdiği ve otelini kapattığı ifade ediliyor.
Mezkur kişi şifaen bunu bakanlığımıza da söylemiş ama tesis mahkeme kararı ile kapatılmıştır.
Tesisin tahliye edilmesini önlemek için de mahkemede dava açılmış olup, davalar bakanlığımızın lehine sonuçlanmıştır. Bu işler sözle ve blöf ile yürütülemez’ denildi.
Ağaoğlu ne demişti?
‘Oteller boş, köpekler cirit atıyor!’
Turizmcilerin sözcülüğüne soyunmuş...
Ama Bodrum’da, Antalya’da olduğu gibi değerli bir otelin yarı fiyatına icra yolu ile satıldığını belirtmiyor.

*- Kanunlardan haberi yok mu?

Uludağ'da hem orman alanı hem de Milli Park vasfı bulunmaktadır. Burada yapılacak işlerin Milli Park Gelişim Planlarına uygun olarak yapılması mecburiyeti kanuni bir vecibedir.
Milli Park statüsünün kaldırılması halinde ise Uludağ'da çivi çakmak bile mevcut orman kanununa göre mümkün değildir.
Ayrıca bir milli parkın yönetiminin belediyelere devredilmesi örneği dünyada yoktur.
Uludağ Milli Parkı'nın 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında ‘Milli Park’, 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ise "Ormanlık Alan" statüsünde bulunması hasebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilmesi mümkün değildir.

*- Bakan Bursa’ya gıcıkmış!

Bu arada önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum.
Müteahhit Ali Ağaoğlu gazetecilere verdiği yemekte, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun inadı ve Bursa'ya gıcıklığı hususuna da pervasızca ve korkusuzca değinmişti.
Bakanlık belki de, şimdi moda olan ve herkesin bir iki sahte tanıkla açtığı ‘Hakaret’ davası açar mı açmaz mı bilmiyorum.
Ama bildiğim, yapılan açıklama şöyle;
‘Bu tek kelimeyle abesle iştigaldir.
Böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildir.
Bakanlığımızın Bursa'ya yaptığı yatırım ve hizmetlere bir göz atılması halinde böyle olmadığı açıkça ortaya çıkacaktır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa'ya son 14 yılda içme suyu, sulama, ormancılık, korunan alanlar ve meteoroloji alanlarında 2,6 milyar liradan fazla yatırım yapmıştır ve yatırımcı kurumlar arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ardından ikinci sırada gelmektedir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Uludağ’ın ülke mirası olarak en güzel şekilde korunması ve tabii güzelliğine zarar vermeden kullanılması gereken bütün tedbirleri almaktadır.
Uludağ'ı istediği gibi yönetmek kimsenin haddine değildir ve birileri istiyor diye Uludağ Milli Parkı kimseye feda edilmeyecektir.’
Ben de Bakanlığın daha doğrusu bir ara AKP’den İzmir Milletvekili olmak için büyük çaba harcayan Orman Bakanını haklı buluyorum.
Her şeyden önce Bursa’da da AKP’li bir belediye başkanı bulunuyor.
Hiç birbirlerine laf edip, gıcıklık yaparlar mı?
Zaten bu kelime bir noktada argo değil mi?


***-
GÜNDEM

*- Selçuk’ta Yörük Şenliği

Selçuk Belediyesi katkılarıyla 26 Mart Pazar günü Barutçu Mahallesi’nde Yörük Etkinliği düzenlenecek.
Selçuk Kültür ve Turizm Vakfı tarafından Yörük kültürünün yaşatılması amacıyla düzenlenecek olan etkinliğe tüm Selçuk halkı davetli.
Yörük etkinliği saat 13.00’de açılış konuşmalarıyla başlayacak. Zeybek ekibi gösterisi ve TRT Sanatçılarının konseriyle şenlenecek etkinlikte Yörük kültürünün vazgeçilmezi olan keşkek ikramı da yapılacak.

*- Sünnet öncesi muayene önemli..

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, çocukların sünnet öncesinde uzman hekim tarafından ön muayeneden geçirilmesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
Dr. Türk, sünnet öncesi muayenenin, kasık fıtığı, inmemiş testis gibi cerrahi tedavi gerektiren doğumsal bozuklukların tedavisinde büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

*- Aliağa’ya kültür merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Aliağa Kültür Merkezi'nin açılış töreni, 26 Mart 2017 Pazar günü saat 14.00’de,  Kurtuluş Mahallesi Şehit Bülent Kula Caddesi 31 Sokak, No:18                    Aliağa adresinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla yapılacak.

*- Çiğli’de su kesintisi

İZSU Genel Müdürlüğü'nün, su hatlarının yenilenmesi çalışmaları kapsamında ana boru bağlantılarının yapılabilmesi için Çiğli Aydınlıkevler ve Maltepe Mahallesi’nde 27-28-29-30 Mart 2017 tarihlerinde 09:00 ile 15:00 saatleri arasında, 6 saatlik su kesintisi uygulayacağı açıklandı.

***-
GICIK

*- Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir.
*-  Bornova’dan Ahmet Cun, ‘Çocuklarınızı zengin olmaları için eğitmeyin, onları mutlu olmaları için eğitin. Böylece yetişkin olduklarında, eşyanın fiyatını değil değerini bilirler.’ diyor.
*-  Karataş’tan Dr. Erol Duran, ‘Dünyadaki altı en iyi doktor; Güneş ışığı, dinlenme, egzersiz, diyet, kendine güvenme, arkadaşlar. Hayatın her aşamasında devam ettirin ve sağlıklı hayatın keyfini yaşayın’ diyerek mutluluk diliyor.
*- Çiçek ve tabiat sever  Zehra Deniz, ‘Aya bakarsanız; tanrının güzelliğini görürsünüz. Güneşe bakarsanız; tanrının gücünü görürsünüz. Ve aynaya bakarsanız; Tanrı’nın en iyi yarattığını görürsünüz. Bu yüzden kendinize inanın. Hayat denilen yolculuğun keyfini yaşayın’ önerisinde bulunuyor.
*-  Sancar Maruflu, ‘Yiyeceklerinizi ilaçlarınız gibi yiyin. Aksi durumda yiyeceğiniz olarak ilaçları yemek zorunda kalırsınız.’ Uyarısında bulunuyor.
*-  Alsancak’tan Aynur Can’ın düşüncesi, ‘Sizi seven hiçbir zaman terk etmeyecektir. Çünkü; bırakmak için 100 sebep olsa da, tutmak için bir sebep bulacaktır.’

*- GÜNÜN SÖZÜ: Ya işten artar, ya dişten!
*- PÜF NOKTASI: Angora kazakların tüylerinin dökülmemesi için plastik bir çantada, 5 gün boyuncu buzdolabında bırakın.
*- GÜNLÜK BURCUNUZ:
*- OĞLAK:
Güne heyecanlı başlayacaksınız. Çevre gezilerine çıkabilir veya seyahat programları yapabilirsiniz. Girişimde bulunmak istediğiniz konu ile ilgili beklentileriniz büyük olabilir ve bunun gerilimini hissedebilirsiniz. Hareketli ortamlar ve seyahatler keyfinizi yerine getirecek.
*- KOVA:  Spor yapmak, enerjinizi yükseltecek. Fizik güç gerektiren işler yaparak enerjinizi aktive edebilirsiniz. Özellikle kendisini yorgun hisseden ve isteksizlik duyanların hareketli ortama ihtiyacı var. Üstelik bugün duygularınız yükselecek ve kendinizi iyi hissedeceksiniz.
*- BALIK: Sorunları büyütmeyin ve küçük ayrıntılar ile fazla ilgilenmeyin. Şansınızı iyi kullanın. Yıldızlar yeni bir sayfa açmanıza yardım edecek. Gezegenler size yeni fikirler verecek. Harekete geçmek için doğru anı bulmak için sezgiye ihtiyacınız var. Fırsatları kaçırmamaya bakın.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.