24 Kasım 2024
  • İzmir9°C
  • Manisa9°C
  • Aydın11°C
  • Afyon-3°C
  • Balıkesir9°C
  • Bursa5°C
  • Çanakkale9°C
  • Muğla7°C

PLASTİK SEKTÖRÜ KOBİ’LERLE BÜYÜYOR

Çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü

Plastik Sektörü KOBİ’lerle Büyüyor

10 Ağustos 2016 Çarşamba 20:50

PLASTİK SEKTÖRÜ KOBİ’LERLE BÜYÜYOR

Çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü, İSO İkinci 500 listesinde istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Listeye giren plastik sektörü firmalarının sayısı geçen seneye göre yüzde 10 artarak 22’ye ulaştı. PAGEV’in hazırladığı rapora göre; İSO İkinci 500’de sıralanan plastik sektöründeki büyük firmaların toplam sektör üretimi ve ihracatı içindeki paylarının azaldığı buna karşılık KOBİ’lerin paylarının arttığı görüldü.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından yapılan açıklamaya göre; İSO ikinci 500 sıralamasına giren plastik firma sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 oranında arttı. Buna göre 2011 yılında 26 firma listeye girerken bu rakam 2012 yılında 15’e kadar gerilemişti. Üretim, ihracat, istihdam verileri ile büyümeye odaklanan plastik sektörü 2014 yılına gelindiğinde ise 20 firma ile İSO ikinci 500 listesinde yer bulurken, 2015 yılında yüzde 10 artışla 22 firmaya ulaştı. Listede PAGEV üyesi 20 firma yer aldı.

İSO İkinci 500 listesine giren 22 plastik firmasının 2015 yılındaki üretimden satışları geçen yıla göre yüzde 9,2 artışla 2 milyar 876 milyon TL; net satışları ise yüzde 7 artışla 3 milyar 331 milyon TL’ye ulaştı. Ekonomiye 337 milyon TL katma değer sağlayan firmaların öz kaynakları 558 milyon TL, aktifleri ise 1 milyar 911 milyon TL olarak gerçekleşti.

Plastik sektörünün ciroları, özellikle petrol fiyatları ve dolayısıyla hammadde fiyatlarındaki nisbi düşüş sebebi ile azalıyor. Ancak ihracattaki ve iç piyasa cirolarındaki dolar bazındaki azalmalara karşı üretilen ürün miktarındaki ciddi artış devam ediyor. Listede yer alan 22 plastik firmasının üretimleri 1 milyar 55 milyon dolar, ihracatları ise 298 milyon dolar olarak gerçekleşti. İSO İkinci 500’de yer alan 22 firmanın, Türk plastik sektörünün 2015 yılında 32,9 milyar dolarlık plastik mamul üretimi içerisinde üretim payı yüzde 3,2 oldu. Firmaların plastik sektörünün geçen yıl ulaştığı 4,34 milyar dolarlık plastik mamul ihracatı içerisindeki payı ise yüzde 6,9 olarak gerçekleşti. Ayrıca 22 plastik firması 2015 yılında yaklaşık 5 bin kişiye istihdam olanağı sağladı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açıklamada; “ISO İkinci 500’e giren firma sayımızdaki artış sektörümüz adına sevindirici bir gelişmedir. Plastik sektörümüzü İSO 500 içindeki diğer sektörlerle karşılaştırdığımızda üretimden satışlar, ihracat ve brüt katma değer ile toplamda aldığı payda önemli bir artış söz konusu. Sektörümüzün ciroları, özellikle petrol fiyatları ve dolayısıyla hammadde fiyatlarındaki nisbi düşüş nedeniyle azalıyor. Buna rağmen firmalarımız başarılı bir performans sergiliyor ve çıtayı her geçen gün ileriye taşıyor. Öyle ki ihracattaki ve iç piyasa cirolarımızdaki değer bazındaki azalmalara karşı üretimimizi artırmayı başardık. Aynı şekilde sektörümüzde verimlilik çalışmaları da devam ediyor ve bu durum sektörün personel başı ürettiği cirolarda sürekli artışa yansıyor. Sektör emekçilerimizin kalifikasyonu ve ürettiği ciro otomasyonla artıyor. Plastik sektörü olarak, çalışanlarıyla dünya çapında verimli ve rekabetçi bir endüstri olma yolunda hızla ilerliyoruz” dedi.

Yavuz Eroğlu açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Plastik sektörü Türkiye’nin girişimcilik fabrikasıdır. Sanayi Bakanlığı verilerine göre yıllık en fazla girişimci çıkaran sektörlerin başında gelmektedir. Nitekim KOBİ’lerin payındaki artışta bunu teyit ediyor. Plastik sektöründe özellikle yaratılan istihdam ve inovasyona açıklık sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkısı var. Sektörün özellikle katma değerini arttırmaya ihtiyacı var. Bu konuda gerek PAGEV gerekse TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisimiz üyeleriyle yoğun çaba gösteriyoruz. 18 Ağustos’ta imzalayacağımız protokolle T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’ın himayelerinde PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ni kuruyoruz. Kg başına 3 USD’ler seviyesinde olan ihracat ortalama fiyat seviyemizi ilk planda 4 USD/kg’a çekmek arzusundayız.”