23 Kasım 2024
  • İzmir19°C
  • Manisa19°C
  • Aydın17°C
  • Afyon11°C
  • Balıkesir20°C
  • Bursa19°C
  • Çanakkale20°C
  • Muğla15°C

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÜVENLİĞİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

Hasta ve sağlık çalışanı güvenliğinin önemine dikkat çekerek ulusal sağlık standartlarını daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla çalışmalar yürüten Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, Kesici-Delici Alet Yaralanmaları Anketi’ni hazırladı.

Sağlık Çalışanları Güvenliği İçin İlk Adım Atıldı

14 Ağustos 2016 Pazar 12:27

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÜVENLİĞİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

Hasta ve sağlık çalışanı güvenliğinin önemine dikkat çekerek ulusal sağlık standartlarını daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla çalışmalar yürüten Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, Kesici-Delici Alet Yaralanmaları Anketi’ni hazırladı.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof Dr. Ali Naci Yıldız önderliğinde hazırlanan, isteyenlerin isim soyisim, iletişim bilgileri gibi kişisel bilgilerini vermediği anket çalışmasına katılarak mesleki standartların yükselmesine katkı yapmak isteyen sağlık çalışanları, anketi (http://www.hscgp.org/anket/) adresinden doldurabiliyor.

Gönüllü olarak katılmak isteyen sağlık çalışanları arasında ülkemizdeki kesici-delici alet yaralanması rakamlarına ışık tutacak bir ön çalışma olan anket, sağlık çalışanlarına meslek hayatları boyunca kesici-delici alet yaralanmalarına maruz kalıp kalmadıklarına, şayet kaldılarsa hangi prosedürleri uyguladıklarına ilişkin sorular yöneltiyor. Anket çalışması tamamlandığında ülkemizde sağlık çalışanlarının maruz kaldığı kesici-delici alet yaralanmaları ile ilgili bir veri elde edilmiş olacaktır. Katılımınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Konu ile ilgili olarak Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, “Dünyada ve ülkemizde çok önemli bir konu olan hasta ve sağlık çalışanı güvenliğinin önemine dikkat çekmek ve ulusal sağlık standartlarını daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla kurulan bir platform olarak önemli çalışmalara imza atıyoruz. Örneğin; geçtiğimiz Haziran ayında Hacettepe Üniversitesi’nde Enjeksiyon Güvenliği Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Kısa bir zaman önce de ülkemizdeki hastanelerde meydana gelen kesici-delici alet yaralanmaları ile ilgili önemli veriler sağlayacağını düşündüğümüz bu anket çalışmasını başlattık.” dedi.

Ünal sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle bu tarz yaralanmaların sıklığını, boyutunu öğrenmeli ve nedenlerini analiz edebilmeliyiz. Maalesef Türkiye’de sağlık çalışanı güvenliği ile ilgili çok az veri var; var olan çalışmalar da oldukça dar kapsamlı. Konunun ciddiyetini algılamak için özellikle sağlık çalışanlarının konuyla ilgili bilinçlendirilmesi, doğru raporlama sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması, böylece ülkemizdeki durumu göz önüne serecek rakamların ortaya çıkması gerekiyor. Ancak bu çerçevede referans uluslararası çalışmalara benzer, geniş kapsamlı yerel çalışmalar mümkün olabilir. Biz de daha kapsamlı çalışmalara ışık tutacak bir ön çalışma olarak bu anket çalışmasını hazırladık. Eylül ayı içerisinde sonuçlarını açıklayacağımız Kesici-Delici Alet Yaralanmaları anketinin önemli bir dönüm noktası olacağı inancındayım.” / EGE BASIN GRUBU