TIPTA ANATOMİ BİLGİSİ VAZGEÇİLMEZDİR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Beyin ve Fibril Diseksiyon Kursu” düzenlendi. Kursa, 7 farklı üniversiteden 16 bilim insanı katıldı.
20 Temmuz 2016 Çarşamba 20:15
REKTÖR PROF. DR. YILMAZ, TIPTA ANATOMİ BİLGİSİ VAZGEÇİLMEZDİR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Beyin ve Fibril Diseksiyon Kursu” düzenlendi. Kursa, 7 farklı üniversiteden 16 bilim insanı katıldı. Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk, “Kursta ilgili klasik beyin diseksiyon tekniklerinden farklı olarak ağaç spatula (çubuklarla) ve büyüteçlerle yapılan bir diseksiyon tekniği uygulandı, bugüne kadar ülkemiz anatomi lisans ve lisansütü eğitiminde yer almayan beyin beyaz cevherindeki yollarının gösterilmesi ve diseksiyon becerisi detaylı olarak kursiyerlere öğretildi” diye konuştu.
MEDİSEK (Medikal Diseksiyon Eğitim Kursları) Beyin ve Fibril Diseksiyon Kursu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Makroskobi Laboratuvarında gerçekleştirildi. Kursun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz; tıpta anatomi bilgisinin vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, bu kursların bedeni öğrenmede çok etkin olduğunu, süreklilik kazandırılarak düzenlenmesi gerektiğini ve tüm tıbbi branşları kapsayacak şekilde kursların çeşitlenmesinin önemli olduğunu söyledi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinlikte; Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk, öğretim üyeleri Prof. Dr. Canan Yurttaş, Prof. Dr. Okan Bilge ve Doç. Dr. Servet Çelik eğitim verdi.
Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeydeki, lisansüstü ve uzmanlık sonrası eğitim faaliyetlerinin sayısı 50’yi aştı ve pek çok disiplini içeren çeşitliliğe ulaştı” dedi.
Prof. Dr. Öztürk, “Rektörümüz, Anatomi Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen bu üst seviye eğitim faaliyetlerinin en büyük destekçisi olmuştur. Bu kapsamda Anatomi Anabilim Dalı seminer ve makroskopi salonlarının yenilenmesi, kadavra temini ve plastinasyon laboratuvarlarının kurulması çalışmalarını desteklenmiş ve bu kursların giderek çeşitlenmesi, kalitesinin ve sayısının artmasında etken olunmuştur. Uzun yıllardır pek çok farklı klinik ile birlikte kurslar düzenleyen tecrübeli anabilim dalı ekibi, altyapının iyileştirilmesi ile birlikte, Türk anatomistlerinin lisansüstü eğitim kalitesini artırabilmek amacıyla, ülkemizde benzeri olmayan ‘Medikal Diseksiyon Eğitim Kursları (MEDİSEK)’ modelini ortaya çıkarmıştır. Anabilim Dalımızda 2014 yılında başlatılan MEDİSEK bünyesinde bugüne kadar 7 ulusal program gerçekleştirmiş ve 88 genç anatomistin kadavra üzerinde tıbbi inceleme yöntemi olan diseksiyonu yaparak kendilerini geliştirmeleri için fırsatı yaratılmıştır” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK BEYİN FİBRİL DİSEKSİYON KURSU
Beyin ve Fibril Diseksiyon Kursu’nun ülkemizde sadece anatomi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve anatomistler için düzenlenen ilk Beyin Fibril Diseksiyon kursu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Kursa 7 farklı üniversiteden toplam 16 kursiyer katılmıştır. Kursta klasik beyin diseksiyon tekniklerinden farklı olarak ağaç spatula (çubuklarla) ve büyüteçlerle yapılan bir diseksiyon tekniği uygulanmış, bugüne kadar ülkemiz anatomi lisans ve lisansütü eğitiminde yer almayan beyin beyaz cevherindeki yollarının gösterilmesi ve diseksiyon becerisi detaylı olarak kursiyerlere öğretilmiştir. Beynin işlevlerini gerçekleştirmesi beyaz cevherdeki bu yollarda elektriksel iletim sayesinde olmaktadır. Bu yolların başlangıç ve sonlanma yerleri, şekilleri, bireysel farklılıklarının detaylı olarak incelenmesi ve öğrenilmesi beyin işlevlerinin anlaşılması açısından son derece önemlidir. Bu yolların detaylı anatomisi kişisel davranış farklarının izah edilmesinde, epilepsi, Alzheimer, davranış bozukluğu hastalıkları, beyin damarsal hastalıkları ve tümörleri gibi pek çok sinirsel hastalığın anlaşılması, öğretilmesi ve daha etkin tedavilerinin geliştirilmesinde önemlidir. Bu kurs sayesinde genç anatomistlere kadavra beyinleri üzerinde bu tekniği uygulama imkanı sağlanmış yeni çalışma alanları tanıtılmıştır. Bu ve benzeri kurslar sayesinde genç anatomistlerin bu tekniği öğrenmesi sağlanacak ve bu alandaki bilimsel üretim artacaktır. Bu kurs sayesinde kursiyerlerin büyük çoğunluğu ilk defa kadavra kursuna katılma fırsatı bulmuş ve gerçek insan dokusu üzerinde çalışmıştır. Fibril Diseksiyon Tekniğini öğrenen kursiyerler becerilerini kendi eğitim kurumlarına aktaracaklar ve beynin daha detaylı şekilde öğrencilerine öğretecekler, tekniğin yaygınlaşmasını sağlayacaklardır. Bu tarz kursların düzenlenmesi tıp eğitiminde kadavra eksikliğinden kaynaklanan eğitim ve uygulama açığını kapatmakta, ülkede mevcut kadavraların etkin şekilde kullanılmasını sağlamakta ve kadavra bağışının önemini ortaya koymaktadır” dedi. / EGE BASIN GRUBU