25 Kasım 2024
  • İzmir7°C
  • Manisa6°C
  • Aydın5°C
  • Afyon-3°C
  • Balıkesir6°C
  • Bursa5°C
  • Çanakkale5°C
  • Muğla5°C

TÜPRAŞ'A SAYGIN ÖDÜL

Tüpraş’ın, Honeywell iş birliğiyle Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını Üretecek Projesi, “AmCham Türkiye – I AmChamPion” Ödülüne Layık Görüldü.

Tüpraş'a Saygın Ödül

15 Aralık 2022 Perşembe 14:45

Tüpraş’ın, Honeywell iş birliğiyle Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını Üretecek Projesi, “AmCham Türkiye – I AmChamPion” Ödülüne Layık Görüldü.

Tüpraş’ın, Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını  (SAF) üretmek üzere başlattığı ve Honeywell’in UOP Ecofining teknolojisiyle yürüttüğü çalışma Amerikan Şirketler Derneği - AmCham Türkiye’nin düzenlediği ‘AmChamPion Ödülleri’nde “Sürdürülebilirlik” kategorisinde birinci oldu. 

Proje; atık bitkisel ve hayvansal yağ gibi hammaddeleri yeniden değerlendirerek, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF), yenilenebilir dizel ve diğer ürünlere dönüştürmeyi hedefliyor. Tüpraş, Honeywell UOP Ecofining teknolojisini ilk olarak İzmir Rafinerisi’nde kurulacak tesiste hayata geçirmeyi, yılda 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağı işleyip sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürmeyi planlıyor. 

Tüpraş ve Honeywell, Türk-Amerikan iş dünyasının saygın platformu Amerikan Şirketler Derneği - “AmCham Türkiye”nin düzenlediği “IamChamPion” ödüllerinde “Sürdürülebilirlik –Sürdürülebilir Kalkınma” kategorisinin birincisi oldu. 
Türkiye’de toplamda 50 milyar doların üzerinde yatırımı olan ve 100.000’e yakın istihdam yaratan 110'u aşkın Amerikan şirketini temsil eden AmCham Türkiye, ABD Ticaret Odası’nın iştiraki konumunda yer alıyor. AmCham her yıl “I AmChamPion Ödülleri” kapsamında, Türkiye-ABD ikili ticaret ve yatırımına katkıda bulunan Türk ve Amerikan Şirketlerini ödüllendiriyor.

Türkiye’deki ilk sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimini hayata geçirecek proje, jüri tarafından Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (BM SKA) doğrultusunda kapsamlı değerlendirmelerden geçti. SKA 7: ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’ - 7.2: ‘2030’a kadar yenilenebilir enerjinin küresel enerji kaynakları içindeki payının önemli ölçüde artırılması,  SKA 13: ‘İklim Eylemi’ - 13.2:  ‘İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi’ ve SKA 12: ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim” başlıkları altında değerlendirildi.

“Yılda 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağı işleyip sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürmeyi planlıyoruz”

Ödül töreninde konuşan Tüpraş Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kemaloğlu, “Türkiye’nin ilk sürdürülebilir havacılık yakıtını üretmek hedefiyle çıktığımız yolda, kıymetli iş ortağımız Honeywell UOP Ecofining teknolojisi ile yürüttüğümüz projemizle Sürdürülebilirlik ödülünü almaktan büyük onur duyuyoruz. Yaşamı da yaptığımız işleri de manalı kılan amaçtır. Tüpraş olarak bizim amacımız, 70 yıllık rafinericilik köklerimizden aldığımız güçle 2050’nin Karbon Nötr Tüpraş’ını yaratmaktır. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında, “Enerjimiz Geleceğe” sloganımızla geleceğin Tüpraş’ını tariflediğimiz bir dönüşüm yolculuğu başlattık. Ülkemizin temiz enerji dönüşümüne liderlik etmeyi hedeflediğimiz Stratejik Dönüşüm Planımızla 2050’de karbon nötr bir enerji şirketi olmayı taahhüt ettik” dedi. 

Kemaloğlu şöyle devam etti: “Planımız kapsamda sürdürülebilir rafinajın yanı sıra; biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen olmak üzere üç yeni ana iş alanına odaklanıyoruz. İzmir Rafinerimizde kurmayı planladığımız tesisimizde, yılda yaklaşık 400 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağı sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürmeyi planlıyoruz.  Aldığımız bu gurur verici ödül, biyoyakıtlarla ilgili çalışmalarımız için bizleri daha da cesaretlendirdi. Aynı zamanda Ülkemiz için attığımız adımların önemini ortaya koyarak, doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Honeywell UOP ile karşılıklı güven ilişkisi içinde uzun yıllara dayanan iş birliğimiz de bu ödülle birlikte taçlanmış oldu. Bu vesileyle, iklim değişikliğiyle mücadelede emek veren, sürdürülebilirlik yatırımlarıyla katma değer sağlayan, ödül sahibi tüm şirketleri kutluyorum. Amerikan Ticaret Odası’na, iş ortağımız Honeywell UOP’ye ve Tüpraşlı tüm çalışma arkadaşlarıma içten teşekkürlerimi sunuyorum”.

“Tüpraş ile birlikte olmaktan büyük gurur duyuyoruz”

Ödül töreninde bir teşekkür konuşması yapan Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Başkanı Uygar Doyuran ise şunları söyledi: “Honeywell dünyamızı daha güvenli, daha akıllı ve daha sürdürülebilir bir hale getirmek için yenilik yapma konusunda asırlık bir geçmişe sahip. Honeywell olarak, biz de tesislerimizde ve operasyonlarımızda 2035 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdümüzü duyurduk ve aynı zamanda müşterilerimizin de çevresel ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olmak için bu alandaki uzmanlığımızla onları sürekli olarak destekliyoruz. Sürdürülebilir bir enerji geçişini desteklemek için yenilenebilir yakıtlar, hidrojen üretim teknolojileri, karbon yakalama ve şebeke ölçeğinde enerji depolama dahil olmak üzere bugünden kullanıma hazır teknolojilerimiz mevcut. Çok değerli iş ortağımız Tüpraş ile birlikte devreye aldığımız Honeywell UOP Ecofining teknolojisi de bu teknolojilerin en önemlilerinden bir tanesi. Bu sayede Tüpraş Ülkemizde ilk kez olarak, İzmir Rafinerisi’nde atık bitkisel ve hayvansal yağlardan biyoyakıt üretecek. Bu projede Tüpraş ile birlikte olmaktan büyük gurur duyuyoruz ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Başta Tüpraş olmak üzere, daha sürdürülebilir bir dünya için emek veren herkese teşekkür ediyorum!”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.