TÜROFED, BAKAN AVCI'YA TURİZMCİNİN SORUNLARINI İLETTİ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile İstanbul’da bir araya geldi.
30 Temmuz 2016 Cumartesi 14:15
TÜROFED, BAKAN AVCI'YA TURİZMCİNİN SORUNLARINI İLETTİ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile İstanbul’da bir araya geldi.
TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık’ın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bülbüloğlu, TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili ve bürokratlar katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda TÜROFED Yönetimi adına konuşan Başkan Ayık, 2015 yılında Rusya krizi ile başlayan ve 2016’da devam eden çeşitli olaylar ve hemen arkasından gelen darbe girişimiyle turizmcilerin son derece mağdur olduğunu dile getirerek, bu krizden çıkma yönündeki talep ve önerilerini Bakan Avcı ile paylaştı.
TÜROFED’in taleplerine olumlu yaklaşan Bakan Nabi Avcı, taleplerin değerlendirilerek, en kısa zamanda turizmcilerin beklentilerinin karşılanacağını dile getirdi. Avcı, turizmde kalifiye elemana yönelik çalışmaların yapılması gerektiğine de dikkat çekerek, kısa zamanda bütün bölgeleri gezerek, turizmcilerle buluşacağının sözünü verdi.
Türkiye Otelciler Federasyonu’nun Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’dan talepleri ise şu şekilde oldu.
1. Borç yükümüzü çevirebilmek amacıyla, özel işletme kredileri verilerek bunun düşük faizli ve uzun vadeli olması sağlanmalıdır.
2. Halihazırda ödeyemediğimiz vergi, prim vb. borçlarımız için faizsiz erteleme acilen açıklanması gerekmektedir.
3. Acil eylem planı kapsamında açıklanan, ancak halihazırda uygulanmayan hususların bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin çıkarılan kanun kapsamında ecrimisil ve kiraların ötelenmesine ilişkin hüküm kapsamına kamu arazileri dışındaki özel mülk sahipleri ile orman tahsislerinin de alınması gerekmektedir.
4. Eylem planında 750.000 ABD Dolarına indirilen ihracatçı sayılma kriteri, turizmciler açısından uygulanabilir nitelikte değildir. KDV ve ÖTV iadesinin mutlaka turizmciler için de sağlanması gerekmektedir.
5. Yine eylem planı çerçevesinde, yeşil yıldızlı tesisler için sağlanan enerji indirimleri, ilgili kurumlar tarafından uygulanmamaktadır. Ayrıca 2634 sayılı Kanunun 16. Maddesinin getirdiği hakkın genişletilerek kullanımının sağlanması, elektrik ve su ücretlerinin en düşük tarifeden uygulanılması sağlanmalıdır. Diğer yandan; belediyeler su, katı atık, atık su bedellerinde ve emlak vergilerinde yüksek bedeller istemektedirler. Maliyetlerimizi arttıran bu unsurlarla ilgili makul çözümün ivedi bulunması gerekmektedir.
6. Türk Hava Yolları’nın uçuş politikasındaki katı tutumunu değiştirerek, Antalya, Dalaman, Bodrum, Adnan Menderes ve Gazipaşa havaalanlarına yurt dışından doğrudan uçuşlara yönelmesi sektör açısından önem taşımaktadır.
7. Uçak desteğinin 2017 yılını da kapsayacak şekilde genişletilmesi beklenmektedir.