ÜÇ FİNCAN KAHVEDEN FAZLASI REFLÜ SEBEBİ
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, besin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Günde 3 fincandan fazla kahve içenlerde ve geç saatlerde...
26 Eylül 2016 Pazartesi 13:03
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, besin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Günde 3 fincandan fazla kahve içenlerde ve geç saatlerde yemek yiyenlerde reflü görülme ihtimali çok yüksek" dedi.
Çoğunlukla mide yanması şikayetiyle ortaya çıkan reflü, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar ile fast-food türü gıdalarla beslenenlerde sık görülüyor. Yaşam kalitesini düşüren hastalık, tedavi edilmezse sindirim problemlerine yol açıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, besin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Yağlı ve hazır gıdalar reflünün en büyük nedeni. Ayrıca günde 3 fincandan fazla kahve içenlerde ve geç saatlerde yemek yiyenlerde reflü görülme ihtimali çok yüksek" dedi.
Besinlerle birlikte hayatımızın içine giren katkı maddeleri, yani kimyasallar, birçok hastalığa neden oluyor. Çağımızın yaygın hastalıklarının başında gelen reflü, özellikle atıştırmalık diye tabir edilen yiyecekleri tüketen genç kesimde daha sık görülüyor. Prof. Dr. Vedat Göral, "Mide şikayetleri ile gelen hastalarımızın çoğunun reflü olduğunu görüyoruz. Sağlıksız beslenme, stres, uyku problemleri ve kısacası yaşam tarzımızdaki yanlışlar neticesinde reflü ortaya çıkıyor. Önceki yıllarda 10 kişiden sadece 1 veya 2'sinde görülürken, günümüzde her 10 kişinin 8'inde görülüyor. Gıdalardaki katkı maddeleri, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, aşırı yemek yemek reflüyü tetiklemektedir" dedi.
"Aşırı kilolularda daha sık görülüyor"
Prof.Dr. Vedat Göral, "Reflü oluşmasında, gıdalardaki katkı maddeleri, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, susam, geç saatte yemek gibi faktörler reflüyü tetiklemektedir. Aşırı kilo veya şişmanlık, günde 3 fincandan fazla kahve içmek ve karbonhidratlı içecekler de reflüyü ortaya çıkarıyor" diye konuştu.
"Dar kıyafetlerden kaçının"
Medical Park İzmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. Göral, "Reflüden kurtulmak için alkol ve sigaranın kesilmesi, şişmanlık varsa kilo verilmesi, dar kıyafetlerden kaçınılması, akşam az yemek yenmesi, reflü yastığı kullanılması veya çift yastıkta yatılması yarar sağlar. Düzelme olmazsa, doktor tavsiyesine göre mide asidini azaltan ilaçlar yani mide koruyucuları kullanılır" diye konuştu.
Reflüsü olanlara öneriler
Rafine ürünleri, unlu, şekerli besinleri ve kızartma türü gıdaları azaltın. Fast food yiyeceklerden uzak durun. Aşırı yağlı yiyecekler yemeyin. Yemeği erken yiyin. Bol ve sık su için. Çay, kahve, çikolatayı azaltın. Portakal suyu, domates suyu, limon, limonata, greyfurt suyu reflüye neden olabileceği için fazla tüketmemeye özen gösterin.