24 Kasım 2024
  • İzmir8°C
  • Manisa8°C
  • Aydın9°C
  • Afyon-3°C
  • Balıkesir4°C
  • Bursa5°C
  • Çanakkale5°C
  • Muğla5°C

VAZGEÇİLMEZİ YOK BU İŞİN!

Yaşar Eyice

01 Mart 2017 Çarşamba 21:55

VAZGEÇİLMEZİ YOK BU İŞİN!

Yaşar EYİCE / Yeni Vizyon Gazetesi

*- Tespiti çok kolay!

Geçen yıl iş yeri ve meskeninden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Mart'ta başladı. 2016 yılında, kiraladığı konuttan 3 bin 800 TL'nin, iş yerinden ise 30 bin liranın üzerinde kira geliri olanlar 27 Mart'a kadar beyan vermek zorunda.
1 Ocak - 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için takip eden yılın mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar beyannamelerin verilmesi gerekir.
Ancak bu yıl; beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.
Bu da 27 Mart'a denk geliyor.
Kira gelirlerinde 2016 yılı için istisna oranları; konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL.
İstisna haddinin üzerinde konut ve iş yeri kira geliri elde edenlerin bu istisna oranlarını düştükten sonra beyanname verecekler.
Kira geliri beyanı verecek vatandaşların internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden ‘Hazır Beyan Sistemi’ne giriş yapıp kendileri için hazırlanmış beyanlarını onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebileceği açıklandı.
Maliye Bakanlığı tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumlardan aldığı bilgiler doğrultusunda kimlerin kira geliri elde ettiğini kolayca tespit edebiliyor.
Kira gelirlerini beyan etmeyenler, eksik ve yanlış beyan verenler istisna oranından faydalanamadıkları gibi, kendilerine usulsüzlük ve vergi cezası uygulanacak.

*- Zamanaşımı davalarında süre kısalıyor

İşçi alacaklarında dava açma için verilen ‘zamanaşımı’ süreleri yeniden düzenleniyor.
İşçiler mevcut durumda isterlerse geçen yıl ödenmeyen ücret veya mesailere ayrıca işten atıldıklarında ise tazminat hakları için işveren dava açabiliyorlar.
Bunun için halen ücretlerde 5 yıl, tazminatlarda 10 yıla kadar zamanaşımı süresi bulunuyor ve bu süre içinde istenirse çalışan tarafından işverene dava açılabiliyor.
Ancak iş dünyasından gelen itirazlar üzerine konu gündeme alındı.
 İş dünyası, 10 yıla kadar uzayan sürelerin suistimallere neden olduğu ve çalışma hayatında barışı bozduğunu savunuyor.
Yapılacak yeni düzenlemede, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilebileceği belirtiliyor.

*-  Memura karne sisteme geliyor

Kamu personel rejimi yeniden düzenleniyor. FETÖ gibi terör örgütlerinin devlette yeniden ortaya çıkmasını engellemeyi, imtiyazlı grupların kökünün kazınmasını hedefleyen yeni sistemde iş yükü dikkate alınarak memura 6 aylık ya da bir yıllık karne verilecek.
Karnesi başarılı olan sözleşmeli personele ek ödeme yapılacak.
Kamu kurum, kuruluşları hizmet gerekleri, iş yükünü dikkate alarak 6 aylık veya bir yıllık değerlendirme dönemleri belirleyecek.
Personelden beklenen tutum, davranış, bilgi ve beceri düzeyinde 360 derece değerlendirme modeli uygulanacak.
Başarı değerlendirme süreci planlama, izleme, aşamalarından oluşacak. Başarı puanı, hedef, görev, yetkinlik ve vatandaş memnuniyeti yüzdelik ağırlıklarına göre belirlenecek.
Birbirini takip eden üç değerlendirme döneminin en az ikisinde başarı puanı D olan personel hakkında görev veya görev yeri değişikliği, sözleşmesinin sonlandırılması gibi tedbir alınacak.
Düşük not alan memurun sözleşmesi iptal edilecek.
 
*- Halk sağlığı vazgeçilmezimiz

Geçtiğimiz günlerde İlimizde ölü büyükbaş hayvanların halka yedirildiğine dair iddialarla ilgili çıkan haberler sonrasında İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı H. Gökhan Özdemir, ‘Yaptığımız araştırmaları kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına paylaşma ihtiyacı duyduk’ dedi.
H. Gökhan Özdemir şunları söyledi:
‘Mevcut olayda iddia edildiği üzere ülkemize ölü hayvan girişi söz konusu değildir.
Kaldı ki teknik anlamda da bu mümkün değildir.
İthal hayvanların ülkeye giriş sürecinin birkaç haftalık yolculukla olduğu düşünüldüğünde bu süre içinde kokuşmaya uğramaması imkânsızdır. Habere konu hayvanlar yurt dışından gelen, çiftliklerde Et ve Süt Kurumu tarafından kesilmek üzere bekleyen ve rahatsızlandığı fark edilerek acil kesim mevzuatına uyumlu olarak kesilen hayvanlar olarak kayıtlarda yer almaktadır.
Ancak bu hayvanların kesim sonrası halkın tüketimine sunulmak amacıyla nakledilirken (derinin yüzülmesi ve karkasa dönüştürülmesi öncesinde) bu şekilde taşınması, gittiği kesimhanede hayvanların yığılı olarak teslim alınması, kesimi yapılarak ölmüş olan bu hayvanların bu şekilde bekletilmiş olması da elbette kabul edilemez. Bu aşamalarda yaşanan aksaklıklara ilişkin sorumluların belirlenerek gerekli yasal prosedürlerin işletileceği konusunun da takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.’

*- Elektriğe zam geldi!

Mülkiyeti ve kontrolü Rusya’ya ait olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı açılan 17 ayrı iptal davasına rağmen Mersin’de devam ediyor. Tüm davaları birleştiren Danıştay’ın, Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili yayınladığı bilirkişi raporu ise basın ve kamuoyunda eleştirilere neden oldu.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek elektriğin Türkiye’ye satışının detaylarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sordu.
Verdiği yazılı soru önergesinde Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek elektriğin Türkiye’ye satışındaki detaylara değinen Bakan, ‘Ortalama 25 milyar dolarlık bütçeyle Rusya’nın devlet şirketi Türkiye’de santral yapacak, 60 yıl çalıştırıp, Türkiye’ye elektrik satacak.
Yani Türkiye doğalgazda olduğu gibi elektrik konusunda da Rusya’ya bağımlı hale gelecek.
Rusya, Türkiye ile yaptığı anlaşmadaki ‘alım garantisi’ sayesinde , üretilen elektriğin büyük bir bölümünü, kilovatsaati 12,35 dolar sentten Türkiye’ye 15 yıl boyunca satmayı da garantiledi.
Bugün Türkiye’de elektrik fiyatları kilovatsaat başına 4-5 dolar sent civarında.
Hükümetin Rus şirkete verdiği alım garantisindeki fiyat ise 12,35 dolar sent.
Nükleer santral bugün faaliyete geçtiği takdirde, devlete piyasa fiyatının 2,5 katına elektrik satacak.
Nükleer anlaşma imzalandığında Merkez Bankası dolar kuru 1,52 TL’yi gösteriyordu; şimdi ise 3,80 civarında seyrediyor.
Yani henüz inşa edilmemiş olan Nükleer Santralin satacağı elektriğe şimdiden yüzde 100’den fazla zam geldi.
Hükümet proje bugünkü koşullar baki kalarak gerçekleştiği takdirde ortaya çıkacak olan bu yüksek bedeli hangi kaynaklardan karşılayacaktır?
Bu bedelin tüketiciye kaçta kaçı yansıtılacaktır?” ifadelerini kullandı.

*- Ortadoğu sofralarını süslüyor

Zeytin ve zeytinyağı ihracatımızdan Ortadoğu ülkeleri yüzde 31 pay aldı
Türk zeytin ve zeytinyağı Ortadoğu sofralarını süslüyor.
2015-2016 sezonunda 175 milyon 839 bin dolarlık sofralık zeytin ve zeytinyağı ihraç eden Türkiye, bu ihracatının yüzde 31’ini Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdi. Ortadoğu ülkelerine yapılan zeytin ve zeytinyağı ihracatı 53 milyon 637 bin dolara ulaştı.
Zeytinyağı ihracatımızda Ortadoğu’nun payı yüzde 38’i aştı
Zeytincilik sektörünün, 2015-16 sezonunda 120 milyon 220 bin dolarlık sofralık zeytin, 55 milyon 618 bin dolarlık zeytinyağı ihraç ettiği bilgisini paylaşan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Ortadoğu ülkelerinin payının 21 milyon 339 bin dolar ile yüzde 38’i aştığını kaydetti.

*- İyi başladık gibi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada ihracatın geçen yıla göre iyi başladığını bildirerek, ‘Ocak ayında ihracat yüzde 14,4 artışla 1 milyar 369,2 milyon dolara, ithalat yüzde 9,8 artışla 885,7 milyon dolara çıktı’ dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016 yılı Ocak ayında 1 milyar 197 milyon dolar olan tarım ve gıda ihracatının 2017 yılı Ocak ayında 172,2 milyon dolar artışla 1 milyar 369,2 milyon dolara, aynı dönemde, ithalatın ise 806,8 milyon dolardan 78,9 milyon dolar artışla 885,7 milyon dolara yükseldiğini belirtti.  

*-  İlk ayda %66 büyüme

Ray Sigorta Ocak ayı sonunda prim üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 oranında artırarak 74 milyon TL’ye çıkardı.
Şirket motor ve motor dışı branşlardaki dengeli portföy yapısını da korumaya devam etti.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, Şirket olarak kârlı ve istikrarlı büyüme stratejilerinden ödün vermediklerinin altını çizdi.

*- Vergi Haftası başladı

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, bu yıl ‘27 Şubat - 5 Mart  tarihleri’ arasında kutlanan 28. Vergi Haftası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni  ziyaret etti.
Hafta boyunca panelden konsere, seminerden halk oyunları gösterisine kadar farklı aktiviteler hazırladıklarını söyleyen Engin, vergi dairelerinin öğrencilere tanıtılması için okullarda toplantılar yapılacağını ve genç nesilde vergi bilincini oluşturmaya özellikle dikkat ettiklerini söyledi.  Vergi gelirlerinin, devlet hizmet ve yatırımlarını gerçekleştirmede çok önemli bir kaynak olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise ‘O nedenle Vergi Haftası’nı önemsiyoruz. Ülkemiz için hayırlı olması adına, bu haftaların yapılması ve farkındalık yaratması önemli’  diye konuştu.

*- Kayseri’deki 2. mağazasını açtı

Üretici ve perakendeci kimliği ile dünyanın sayılı porselen markalarından biri olan Porland,  Kayseri’de gördüğü yoğun ilgi üzerine ikinci mağazasını açtı.
Porland Fabrika konseptinde açılan mağazada; günlük kullanım ve özel davet sofralarının yanı sıra her türlü ikramda kullanılmak üzere çeşit çeşit porselen takımlar, cam ve çelik ürünler, mutfak araç gereçleri ile tekstil ürünleri, banyo takımları, ev ve ofis aksesuarları, her zevke ve bütçeye uygun hediyelik ürünler bulunuyor.

*- Kendi buluşuyla...

Kayseri'de 35 yıldır oto radyatörü tamirciliği yapan Mustafa Çakır, kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve yüzde 100 yerli olan ‘Kössü’ ismini verdiği ilginç buluşu ile otomobillerin kalorifer temizliğini sökmeden yapıyor.
Çakır, ‘Kalorifer sistemi arızalı olan araçların ön kısmını sökmek oldukça zor ve zahmetli idi. Yüksek maliyetli olması, beni yenilik yapmaya mecbur bıraktı. Üç ay süren bir çalışma gerçekleştirdim. Daha sonra yaptığım cihazı öncelikli olarak denedim. Verimli sonuçlar alınca daha fonksiyonel ve küçük cihaz yaparak seri üretime geçtim. Uygulamasında ısıtma problemi olan aracın ön kısmında yer alan, kalorifer girişlerini söküp 'Kössü'nün hortumunu bağlamak yeterli. 80 derece sıcaklığa ulaştığında temizlik işlemi başlıyor. Yarım saat süren temizlik işlemi sonrası yüzde 90'a yakın verimlilik sağlanmış oluyor.’ dedi.

*- İnsan Kaynakları Direktörü Meliha Yardım oldu

NN Hayat ve Emeklilik’te, İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne Meliha Yardım atandı.
 Daha önce Uzmanlık Merkezi ve İş Ortaklığı Müdürü olan Meliha Yardım, yeni görevinde tüm İnsan Kaynakları fonksiyonlarının yönetiminden sorumlu olacak.

*- Faydası çok

Uzmanlar; taş çekirdekliler olarak adlandırılan ve ekonomik açıdan önem arz eden meyvelerden kayısı, kiraz,  vişne, şeftali ve eriğin ülke ekonomisine 5,6 milyar lira bıraktığını bildirdiler.
Taş çekirdekli meyvelerin ülke meyveciliğinde önemli bir yere sahip olduğu, değer olarak toplam meyve üretiminin yüzde 13,7’sini, toplam bitkisel üretimin yüzde 4,7’sini karşılayan 5 meyvede, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre, Türkiye’nin dünya üretiminin yüzde 6,3’ünü gerçekleştirdiğini vurgulandı.

*- Mutfakta lobi savaşı

Dünyada 1.5 Trilyon dolara ulaşan gastronomideki lobi savaşına karşı mücadele başlatan Türkiye, Anadolu Mutfağı ile atağa geçti.
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Rahmi Yılmaz,  ‘Lobiciler ne kadar negatif düşünce üretirse üretsin, ne yaparlarsa yapsınlar, insanlar gördüğüne, tattığına inanır. Anadolu Mutfağı dünyanın en leziz mutfağıdır. Muhteşem bir mozaiğe sahip Anadolu Mutfağı, dünyada hak ettiği yeri artık bulacak’ dedi.

**-
DİP NOTU

İşsizlik ve istihdam soruları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Türkiye’de işsizlik oranına dair verilere göre, işsizlik Kasım 2016’da bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.6 puan artarak yüzde 12.1 seviyesine yükseldi ve son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Tarım dışı işsizlik mevsimsellikten arındırılmış bazda yüzde 14.1 iken, genç işsizlik oranı ise yüzde 21.6’ya yükseldi.
İşsiz sayısı 590 bin artarak, 3 milyon 715 bin kişi oldu.
Kötüye giden ekonomi ve gitgide tırmanan işsizlik ile ilgili Hükümet’in tedbir ve eylem planlarını soran CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.