YAŞAR ÜNİVERSİTESİ, HOLLANDA’DA DÜNYA DEVLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK
Türkiye'de boya-gıda ve turizm sektörlerinin öncüsü olan Yaşar Holding'in Onursal Başkanı Selçuk Yaşar tarafından 2001 yılında İzmir'de kurulan Yaşar...
30 Kasım 2016 Çarşamba 11:23
Türkiye'de boya-gıda ve turizm sektörlerinin öncüsü olan Yaşar Holding'in Onursal Başkanı Selçuk Yaşar tarafından 2001 yılında İzmir'de kurulan Yaşar Üniversitesi, Hollanda'nın küresel markası Philips tarafından araştırma geliştirme amacıyla Eindhoven kentinde kurulan ve 2003 yılında diğer şirketlere de açılan toplam 10 bin kişinin çalıştığı 140 firmaya tahsisli yüksek teknolojiye sahip dev kampüse işbirliği için davet edildi.
Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Rektör Prof. Dr. Cemali Dinçer, Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur'dan oluşan heyet Hollanda'nın tek özel teknoparkında İş Geliştirme Direktörü(Director Business Development) Cees Admiraal tarafından bilgilendirildi.
Ahmet Yiğitbaşı'nın başkanlığındaki Yaşar Üniversitesi heyeti daha sonra ülkenin tarım ve gıda teknolojilerinde dünya lideri olan kuruluşu Wageningen UR'yi de ziyaret etti.
Yaşar Üniversitesi heyetine Wageningen UR'de Hayvan Bilimleri Genel Direktörü(General Director Animal Sciences) Martin Scholten , Bitki Bilimleri Grubu Yeni İş Geliştirme Müdürü(Plant Sciences-Group Manager of New Business Development) Jose Vogelezang ve diğer yetkililer tarafından brifing verildi.
Wageningen UR yöneticilerinden Martin Scholten, Türkiye'de uzun süredir partner aradıklarını belirterek, Yaşar Üniversitesi'nin ve Yaşar Holding'in önemine dikkat çekti. Yaşar Üniversitesi ile işbirliğini devam ettirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Scholten "Türkiye'de uzun süredir hem üniversite hem de şirket olarak güvenilir partner arayışındaydık. Yaşar Üniversitesi, bizimle işbirliği yapmaya en uygun kurum. İkili işbirliğimizi güçlendirerek devam ettirmeye kararlıyız" diyerek sözlerini tamamladı.
Neler yapılacak?
Gerçekleştirdikleri ziyaretin son derece önemli olduğunu ifade eden Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise Hollanda'da kurumlarına gösterilen ilgiden son derece memnun olduklarını belirtti.
Uluslararası bir kent üniversitesi olma hedeflerinin 2015-2020 stratejik planlarında belirlenen ilkelere uygun biçimde süreceğini ifade eden Ahmet Yiğitbaşı "Yaşar Üniversitesi, High Tech Campus Eındhoven'da Philips tarafından kurulan laboratuvarlardan yararlanacak. Ayrıca Wageningen UR'da tarım ve gıda sektörlerine yönelik çalışmalara da imza atmayı planlıyoruz. İzmir'de kurmayı planladığımız modern teknopark için dünyanın en iyileri arasında bulunan Hollandalı kuruluşlarla işbirliğimizi sürdüreceğiz. Üniversitelerin bilim üretmek kadar topluma fayda sağlama misyonlarının olduğuna da inanıyoruz" dedi.
Yaşar Üniversitesi'nin sahip olduğu 9 fakülte, 2 yüksekokul ve 2 meslek yüksek okuluyla Türkiye'nin yükselen değeri olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. M. Cemali Dinçer de 2016 yılında ÖSYM verilerine göre tercih edilme oranlarının yüzde100 olduğunu vurguladı. Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, İnsan ve Toplum Bilimleri, Sanat ve Tasarım, İşletme, Hukuk, Mühendislik ile Mimarlık olmak üzere 9 fakülte, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu ile (Genel) Meslek Yüksekokulu ve Adalet Meslek Yüksekokulu'nda halen 9.507 öğrenciye modern imkanlarla eğitim verdiklerini ifade eden Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, saygın uluslararası kuruluşlarla ikili işbirliklerinin artarak süreceğine dikkat çekti.
Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur'da Hollanda'da incelemelerde bulundukları High Tech Campus Eındhoven ve Wageningen UR'de üniversite-sanayi işbirliği kavramlarının son derece başarılı uygulandığını söyledi. Emrah Tomur, hedeflerinin İzmir için iz bırakacak çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu belirtti.
Sayılarla dünya devleri
High Tech Campus Eındhoven:Çalışanlar 85 farklı ülkeden. Halen 140 firma ar-ge ve inovasyon faaliyetlerini sürdürüyor. Hollanda'da yıllık patent başvurularının yüzde 40'ı buradan gerçekleştiriliyor. Çalışan sayısı 10 bin. Philips tarafından kurulan HTC Eındhoven, 2003 yılında diğer şirketlerin de kullanımına açıldı.
Wageningen UR : Tarım ve gıda teknolojileri konusundaki uzmanlığı kadar verdiği özgün eğitimle ve araştırma geliştirme çalışmalarıyla tanınan dünyaca ünlü bir kuruluş. Halen 200 firma faaliyetlerini sürdürüyor. Çalışan sayısı 7 bin. Bugüne kadar gıda sektöründe 58 milyon Euro'dan fazla yatırım çekmeyi başarmış köklü bir kurum.